Prima pagină » Știri » Un cercetător român a descoperit că obezitatea poate fi provocată de un virus comun

Un cercetător român a descoperit că obezitatea poate fi provocată de un virus comun

Un virus comun determină celulele sușă adulte din corpul uman să se transforme în celule adipoase, potrivit unui studiu american coordonat de un cercetător român, Magdalena Păsărică, preluat de Reuters.

Un virus comun determină celulele sușă adulte din corpul uman să se transforme în celule adipoase, potrivit unui studiu american coordonat de un cercetător român, Magdalena Păsărică, preluat de Reuters.

Cercetările s-au bazat pe studii anterioare ale adenovirusului-36 – o cauză comună a infecțiilor respiratorii și oculare – și ar putea sta la baza unui vaccin împotriva obezității.

"Nu vorbim de prevenirea tuturor tipurilor de obezitate ci de cea provocată de acest virus, dorim să avem un vaccin care să prevină această boală", a indicat Nikhil Dhurandhar, profesor la Centrul de cercetări biomedicale Pennington din cadrul Sistemului Universitar de Stat Louisiana.

Virusul adenovirus-36 sau Ad-36 a provocat acumularea de grăsime în organismul animalelor utilizate la experimentele de laborator.

Dhurandhar a mai indicat că un studiu anterior a scos la iveală faptul că persoanele obeze prezintă de trei ori mai multe probabilități de a fi infectate cu Ad-36 decât persoanele slabe.

În cadrul noului studiu, cercetătorii de la laboratorul lui Dhurandhar au demonstrat că expunerea la acest virus determină celulele sușă din organismul uman să se transforme în celule de stocare a grăsimii.

Profesorul Magdalena Păsărică, coordonator al studiului, a obținut celule sușă adulte din țesuturi adipoase prelevate de la persoane care au suferit operații de liposucție. Celulele sușă sunt un tip de celule care există într-o formă imatură și se pot dezvolta în mai multe tipuri de celule specializate.

Jumătate dintre celulele sușă au fost expuse virusului Ad-36. După o săptămână, majoritatea celulelor infectate s-au dezvoltat în celule adipoase, în timp ce celulele neinfectate nu au suferit modificări.

Păsărică a prezentat studiul la o conferință a Societății americane de chimie, care a avut loc la Boston.

Dhurandhar a mai spus că Ad-36 este doar unul dintre cei zece agenți patogeni descoperiți până acum care pot provoca obezitatea și că este posibil să mai existe și alții.

Cercetătorul a indicat că multor oameni nu le vine să creadă că obezitatea ar putea fi provocată de un virus. "Desigur, alimentația în exces provoacă o creștere în greutate. Nu ne îndoim de acest lucru. Dar acesta este un adevăr parțial". Obezitatea poate avea și cauze genetice sau poate fi provocată de infecții sau virusuri.

La nivel mondial, aproximativ 400 de milioane de persoane, dintre care 20 de milioane de copii cu vârsta sub cinci ani, suferă de obezitate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. (Mediafax)

Citește și