Un cetățean de etnie kurdă, membru al organizației teroriste PKK, declarat indezirabil pentru 10 ani

Publicat: 08 02. 2013, 14:00
Actualizat: 16 03. 2017, 04:08

Cetățeanul german de etnie kurdă K.M., „membru al ramurii din România a organizației teroriste Kongra-Gel, fostă PKK”, a fost declarat de către Curtea de Apel București, la propunerea SRI, indezirabil pentru 10 ani, a declarat, pentru MEDIAFAX, Sorin Sava, purtător de cuvânt al Serviciului

„În calitate de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, Serviciul Român de Informații a întreprins măsurile specifice complexe de documentare cu privire la acțiunile cetățeanului străin de etnie kurdă K.M. – membru important al ramurii din România a organizației teroriste «Congresul Poporului din Kurdistan – Kongra-Gel», fostă PKK. Din datele și informațiile obținute de SRI, s-a stabilit cu certitudine faptul că, pe parcursul șederii în România, începând cu anul 2012, K.M. a fost implicat în comiterea de fapte ce constituie amenințări la adresa securității naționale. Astfel, în urma măsurilor întreprinse, a rezultat că cetățeanul străin a acționat cu precădere pe linia asigurării finanțării organizației teroriste «Kongra-Gel», operaționalizând în acest sens un mecanism complex de colectare și externalizare de fonduri”, se arată într-o declarație a lui Sorin Sava, remisă agenției MEDIAFAX.

Potrivit lui Sava, aceste activități contravin Convenției internaționale privind reprimarea finanțării terorismului, adoptată la New York în anul 1999 și ratificată de România în anul 2002, precum și Rezoluției 1373/2001 a Consiliului de Securitate al ONU, prin care țara noastră s-a obligat să interzică activitățile de punere la dispoziția organizațiilor teroriste de fonduri, bunuri și orice resurse sau servicii economice și financiare care să faciliteze finanțarea terorismului.

„Datele și informațiile obținute de către instituția noastră au fost valorificate, potrivit legii, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, care a susținut în fața instanței propunerea Serviciului Român de Informații de declarare ca indezirabil a cetățeanului străin. Urmare a acestui fapt, Curtea de Apel București a dispus, la data de 6 februarie 2013, prin decizia nr. 542, declararea lui K.M. ca persoană indezirabilă pentru România, pentru o perioadă de 10 ani”, a precizat Sava.

În 6 gebruarie 2013, Curtea de Apel București a admis cererea SRI și l-a declarat ca indezirabil pe cetățeanul german de etnie kurdă Kurt Muslum (47 de ani) pe o perioadă de 10 ani.

„Dispune luarea în custodie publică a pârâtului până la punerea în executare a măsurii, dar nu mai mult de 18 luni. Cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în minuta Curții.

Cetățeanul german de etnie kurdă poate face contestație la Înalta Curte de Casație și Justiție, care va decide definitiv în cazul său.

Sorin Sava a susținut faptul că în contextul evoluțiilor imprevizibile ale fenomenului terorist internațional, SRI, în calitate de autoritate națională în domeniul prevenirii și combaterii terorismului, împreună cu partenerii interni și internaționali, continuă să aibă prioritar în atenție activitățile desfășurate în favoarea grupărilor extremist-teroriste, de natură să constituie amenințări la adresa securității naționale a României și a aliaților săi.