Cornel Vîlcu a declarat, luni, corespondentului Mediafax că în timpul protestului nu a venit la el niciun jandarm să îl întrebe despre manifestare, procesul verbal de amendă fiind redactat a doua zi la sediul Inspectoratului de Jandarmi Cluj.
„Am fost amendat de Jandarmeria clujeană pentru convocarea pe Facebook, cu postarea intitulată >, a unei adunări publice nedeclarate la organele competente în data de 21 octombrie în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Amenda am primit-o pentru că am participat și organizat. Mă irită faptul că nu a venit la mine niciun jandarm în timpul protestului să mă întrebe ceva, procesul verbal fiind redactat a doua zi la sediul Inspectoratului de Jandarmi Cluj pe baza event-ului meu de pe Facebook și a bazei lor de date în care, se pare, că au toate datele mele, deși nu am fost amendat sau avertizat niciodată până acum. Am primit amenda acasă, în poștă. Am vorbit cu un avocat și o voi contesta în instanță pentru că eu am specificat foarte clar în descrierea pe Facebook că a fost un gest individual de protest”, a spus Vîlcu.
Reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj au declarat, luni, corespondentului Mediafax că amenda aplicată a fost în cuantum de 1.200 de lei și că la sediul unității nu a fost înregistrată chitanța privind efectuarea plății.
„Singura persoană sancționată contravențional în data de 21 octombrie a fost domnul Vîlcu Dumitru Cornel căruia i s-a aplicat o amendă în cuantum de 1.200 de lei ca urmare a încălcării prevederilor art. 26, alin 1, lit. a, din Legea nr. 60/ 1991 republicată privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice”, au spus sursele citate.
Pentru 21 octombrie, clujeanul a anunțat pe pagina sa de Facebook că este cetățean european și nu va fi redus la tăcere
„Suntem oameni liberi și, cu orice risc pentru viețile noastre personale, nu vom accepta distrugerea democrației. Ceea ce vezi aici nu e invitația la o adunare publică. Dacă ar fi așa, ai putea fi amendat/ amendată pentru simplul fapt de a da attend sau a fi prezent/ prezentă într-o piață publică sau pe o stradă atunci când > n-are chef să te vadă/ audă acolo. Ca și când piața, strada i-ar aparține. Ei bine, nu. Strada, ca și piața nu au fost niciodată ale statului, municipalității, politicienilor, jandarmilor. Ele ne aparțin tuturor – și acolo vom fi de fiecare dată când vrem să ne facem auziți. Deci nu e o invitație. E o declarație de intenție și de acțiune. Eu, un oarecare cetățean liber al României, afirm că duminică voi fi în piață, probabil cu o pancartă și, dacă găsesc, o portavoce pentru a-mi exprima poziția față de ce se întâmplă acum în țară”, a precizat, în postare, Cornel Vîlcu.
Acesta a explicat, în continuare, că persoanele care împărtășesc îngrijorările sale „privind monstruoasa interdicție a protestelor fără-acord-de-la-autorități”, ar putea ieși în stradă, tot individual, când simt nevoia.
„Dar numai dacă simți, la fel ca și mine, că acesta este un moment de răscruce și că e nevoie de toți. Dacă, mai mult sau mai puțin întâmplător, se nimerește să ieși, din proprie intenție și alegere, tot atunci, dă-mi de știre, mi-ar plăcea să vorbim – sau dacă ne vine să și mergem pe străzile noastre, să o facem în aceeași direcție”, se mai arată în textul de pe Facebook.
La protestul din 21 octombrie din Piața Unirii din Cluj-Napoca au participat circa 60 de persoane.
„Ordonanța de Urgență Toader ne întoarce înapoi în timp înainte de 1989. Nu putem fi de acord cu așa ceva, cum nu putem fi de acord nici cu interzicerea protestelor spontane în România deoarece se încalcă libertatea de exprimare ceea ce este inadmisibil. Este obligația fiecărui cetățean să apere țara de instaurarea dictaturii”, a spus unul dintre protestatari.