Un condamnat în dosarul Transformatorul gestionează banii de la Catedrala Mântuirii Neamului. Patriarhia: E un bun profesionist
Fostul director general al fostei Societăți de Întreținere și Servicii Energetice Electrica (SISEE) Moldova, Ioan Turbatu, condmantat la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”, gestionează toate ofertele de achiziții și lucrări de la Catedrala Mântuirii Neamului, proiect finanțat din banii românilor.
Condamnat în urmă cu mai puțin o lună în dosarul „Transformatorul”, alături de fostul ministru Relu Fenechiu, la șase ani de închisoare și cinci ani interzicerea unor drepturi, Ioan Turbatu este acum responsabil al departamentului economic de la Catedrala Mântuirii Neamului și persoana prin mâinile căreia trec toate contractele de achiziții sau ofertele pentru licitați, scrie Ziarul de Iași.
O parte din aceste atribuții le-a avut și în perioada 2002 – 2004, când, din funcția de director general al Electrica Moldova a cumpărat transformatoare vechi de la firmele lui Relu Fenechiu, au afirmat procurorii în rechizitoriu.
La Patriarhie, inginerul Ioan Turbatu, consilier patriarhal, primește toate ofertele înaintate de firme celor care vor să lucreze la catedrală. Tot el este cel care a întocmit caietul de sarcini pentru ultima licitație importantă desfășurată în cadrul proiectului, cea de construire a suprastructurii Catedralei Mântuirii Neamului, mai scrie sursa citată.
„Solicitările se vor înainta prin poștă, fax sau în format electronic prin e-mail la adresa ioan.turbatu@patriarhia.ro, în toate cazurile cu menționarea identității participantului care adresează întrebarea/solicitarea”, se arată în documentația de selecție a participanților pentru construirea suprastructurii Catedralei Mântuirii Neamului.
Numele inginerului apare pe un site al Patriarhiei Române, cel al agenției de presă Basilica, într-o știre din noiembrie 2011 în care inginerul Ioan Turbatu anunța că „echipa se ocupă de pregătirea documentației în vederea achiziției contractului de execuție a lucrărilor de radieri până la cota zero” pentru Catedrala Mântuirii Neamului.
Click pentru a mări!
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, a declarat că inginerul Ioan Turbatu este „un bun profesionist” și că a fost angajat la Catedrala Mântuirii Neamului înainte de a fi trimis în judecată și apoi condamnat în dosarul „Transformatorul”, venind atunci „din mediul privat”. „Până la definitivarea judecății, când se va da o sentință finală, ținem cont de prezumția de nevinovăție. Domnul Turbatu este un bun profesionist, reușita de până acum în acest proiect datorându-se și dumnealui. După realizarea infrastructurii construcției costurile lucrărilor au scăzut cu 20%, asta și datorită domnului Turbatu. În orice stat democratic se ține cont de prezumția de nevinovăție”, a spus Stoica, potrivit sursei citate.
La unul dintre ultimele termene de judecată ale dosarului „Transformatorul”, avocatul lui Ioan Turbatu, Tiberius Bărbăcioru, a precizat judecătorilor că acesta este consilier patriarhal și că speră că divinitatea îi va împiedica pe judecători să fie foarte duri cu inginerul.
Ioan Turbatu a fost trimis în judecată în 2012, după ce, în calitate de director general al fostei Societăți de Întreținere și Servicii Energetice Electrica (SISEE) Moldova ar fi cumpărat la un preț supralicitat transformatoare vechi din anii ”70 de la firmele lui Relu Fenechiu, achitând însă prețuri mult prea mari.
În actele de la dosarul „Transformatorul” se arată că pentru „bunăvoința” de a cumpăra vechituri de la el, Relu Fenechiu le-ar fi ridicat foștilor directori de la SISSE, inclusiv lui Ioan Turbatu, vile impunătoare.
Catedrala Mântuirii Neamului, un edificiu cu dimensiuni impresionante – 120 de metri înălțime, 120 de metri lungime și 70 de metri lățime – și care va adăposi 5.000 de credincioși, va fi gata în varianta „la gri”, adică fără finisaje, pictură, gravură și altele, la finalul anului 2014. Proiectul costă, în varianta la gri, 100 de milioane de euro.
Autoritățile locale și centrale au continuat și în 2012 finanțarea lucrărilor de construcție a Catedralei Mântuirii Neamului, iar suma totală a fost de peste 37 milioane de lei (circa 8,4 milioane de euro), potrivit informațiilor obținute de gândul în luna martie. De la Buget și prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, „în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Culturii și Patrimoniului Național nr.262112012, pentru Catedrala Mântuirii Neamului s-a alocat, în anul 2012, suma de 19 milioane de lei”, se arată în răspunsul remis gândul. În 2011, Guvernul României a alocat puțin peste jumătate – 10 milioane de lei.