„Avem al 25-lea caz de deces de rujeolă, în județul Bihor, un copil care s-a chinuit foarte mult, a stat internat în spital după care a fost externat pe propria răspundere, care trăiește acasă fără mamă, care era plecată în străinătate și care a intrat în contact cu pacienți bolnavi de rujeolă. Copilul avea doi ani, nevaccinat. Asta este încă un semnal de alarmă. Legea prevede responsabilități atât pentru noi, din executiv, cât și pentru cei care sunt implicați în procesul de vaccinare. Sancțiuni, la momentul de față, nu există. Nu cred că lucrurile se discută la nivel de proteste în țară, a fi împotriva unui proces absolut normal. Părinții au obligația să îi prezinte copilul la medic, să fie informați, însă nimeni nu îi pedepsește”, a declarat ministrul Sănătății.
Florian Bodog a făcut aceste precizări în cadrul primei dezbateri publice privind legea vaccinării, organizată la Institutul Național de Sănătate Publică. Ministrul a explicat că dorește ca discuțiile să fie calme și ca participanții să își expună ideile astfel încât varianta finală a legii vaccinării să fie una cât mai bună.
„Îmi doresc ca dezbaterea să decurgă cu calm, să culeagă cât mai multe idei în ceea ce privește eventuala incompatibilitate între alte legi și legea vaccinarii propuse de noi. Nici unul dintre cei prezenți în sală nu cred că este împotriva sănătății copilului, doar că fiecare vede lucrurile diferit. Legea intră într-o procedură de dezbatere și în Parlament. Nimeni nu va obliga pe nimeni să fie vaccinat, nu vom lua copiii cu poliția ca să îi ducem la vaccinare. Părintele are dreptul să refuze și are și obligația să își asume acest refuz în situația în care copilului i se întâmplă ceva. Am citit undeva că vaccinul este ca și botezul pentru copil. În situația în care sutem credincioși și ne botezăm copilul, nu văd de ce să nu îl vaccinam. (…) Dreptul la sănătate publică trebuie să primeze, mi-a plăcut ideea ca școlile și grădinițele să afișeze procentul de vaccinați în sală. E o idee buna, o să o luăm în seama”, a explicat Florian Bodog.
Până la data de 5 mai în țara noastră fuseseră înregistrate 24 de decese cauzate de rujeolă și5.290 de cazuri de infectare cu această boală.
Draftul legii vaccinării prevede înființarea Comisiilor Județene de Vaccinare și a Comisiei Municipiului București care va avea ca principale atribuții sesizarea instituțiilor abilitate privind „constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei” și sesizarea serviciului public de asistență socială și direcția generală de asistență socială și protecția copilului „privind neglijarea medicală și încălcarea drepturilor copilului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 18 luni și nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii”.
Cu toate acestea, Florian Bodog preciza, imediat după apariția draftului proiectului de lege, că scopul acestor reglementări nu este acela de a-i pedepsi pe părinți și că sancțiunile vor fi stabilite în urma dezbaterilor publice.
„Așa cum am promis, proiectul de lege nu conține un capitol de sancțiuni, dar așa cum știm, orice lege are nevoie de sancțiuni. Acestea vor apărea în proiectul de lege după dezbaterea publică și după consultarea Camerei Deputaților și Senatului. Acestea sunt necesare, dar am considerat că este mai bine să fie construite astfel încât să fie acceptate de opinia publică și să fie și în beneficiul copiilor”, a explicat Bodog.
În ceea ce privește posibilitatea refuzului părinților de a vaccina copilul, ministrul Sănătății susține că „părintele poate refuza vaccinarea, dar o refuză pe propria răspundere”. Cât despre sancțiunile precizate la Articolul 11 al Legii, Florian Bodog susține că acestea se află deja în vigoare prin decizia Direcției Generale pentru Protecția Copilului și, chiar dacă nu au fost aplicate niciodată, aplicarea lor este posibilă chiar și în prezent.