Prima pagină » Știri » Un dascăl care este, în același timp, directorul, învățătorul, șoferul și fochistul unei școli din Hunedoara a fost decorat de Președinția României: „Până nu se desființeză școala, nu plec”

Un dascăl care este, în același timp, directorul, învățătorul, șoferul și fochistul unei școli din Hunedoara a fost decorat de Președinția României: „Până nu se desființeză școala, nu plec”

Un dascăl care este, în același timp, directorul, învățătorul, șoferul și fochistul unei școli din Hunedoara a fost decorat de Președinția României: „Până nu se desființeză școala, nu plec
Învățătorul Acxente Leucia, de la Școala Primară Bulzeștii de Sus, lucrează de 37 de ani în învățământ. Învățătorul a fost decorat marți de Președinția României, care i-a conferit Ordinul „Meritul pentru Învățământ" - în grad de Cavaler. Vestea că a fost decorat l-a luat prin suprindere pe învățător, care îi transportă zilnic la școală pe cei patru elevi câți există în comuna Bulzeștii de Sus, din județul Hunedoara. Acesta a fost și motivul decorării sale.

Viața învățătorului Acxente Leucian pare, la prima vedere, una simplă. Merge la școală în fiecare zi, le predă elevilor, se pregătește pentru lecții. E învățător la Bulzeștii de Sus (Hunedoara) de 14 ani, în educație e de 30. Școala la care predă el este singura școală din comună și are numai patru elevi. Marți, acest dascăl a fost răplătit pentru dedicația față de catedră și elevii pe care îi aduce la școală. Acxente Leucian a fost decorat de Președinția României, cu ordinul „Meritul pentru Învățământ”, în grad de Cavaler.

„Nici nu mă așteptam la așa ceva. A fost un reportaj pe ProTV acum ceva timp. Apoi, în urmă cu trei săptămâni m-a sunat cineva de la Președinția României să-mi spună că voi primi o decorație. Și ieri am văzut că m-au decorat. Nici nu mă așteptam la așa ceva”, a spus Acxente Leucian pentru gândul.

„De câțiva ani, de când am rămas cu câțiva copii, am decis să-i duc și să-i aduc de la școală. La noi, distanțele sunt mari și ar fi greu pentru ei să vină. Școala cea mai apropiată este la 17 kilometri și e foarte greu pe timp de iarnă. Sunt din ce în ce mai puțini copii. O să mai am trei copii la anul, la clasa pregătitoare și cam ăștia sunt copiii, populația e îmbătrânită”, povestește, resemnat, Acxente Leucian.

Învățătorul spune că s-a înțeles cu părinții să fie și șofer pentru copii. „Școala și părinții îmi decontează benzina. Zilnic, fac 26 de kilometri de la mine de acasă, de lângă Baia de Criș, până la școală”, a mai spus învățătorul. La școală orele încep de la ora 9, astfel încât învățătorul să aibă timp să-i aducă pe toți elevii la școală. „Plec de acasă de la 7.45. Acum sunt drumurile mai bune, dar au fost perioade când făceam și două ore din cauză că erau multe gropi. Iarna, când e zăpada mare, drumul e și mai greu”, arată Acxente Leucian.

Acxente Leucian este în același timp și directorul școlii, și șoferul, dar și fochistul școlii. „Școala are de fapt trei angajați: eu, femeia de serviciu cu jumătate de normă și un contabil, tot așa cu o jumătate de normă. Mai vine o profesoară o singură dată pe săptămână să predea franceza și religia”, a mai spus învățătorul. În total, bugetul școlii este de 4.000 de lei pentru salarii și cheltuieli materiale

Școala nu are nici internet și nici telefon. Până acum, elevii nu au primit manuale, învață după cele vechi. „Noi dacă n-avem nici internet, la ce să folosim manualele digitale?”, mai spue învățătorul.

Acxente Leucian a fost decorat de către Președinția României marți „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră închinată școlii românești, pentru dăruirea cu totul excepțională de care a dat dovadă în susținerea actului de educație la nivel preuniversitar”.

Citește și