UN DECENIU pentru a analiza peste 60.000 de dosare. Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, depășită de situație

UN DECENIU pentru a analiza peste 60.000 de dosare. Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, depășită de situație
Publicat: 12/10/2018, 11:26
Actualizat: 25/03/2019, 22:03

Asociația apreciază că ANRP finalizează dosarele într-un ritm extrem de lent, și că instituțiile statului au depășit nejustificat orice termen rezonabil pentru soluționarea cererilor de despăgubiri.

„Deși susține că analizează lunar câte 700 de dosare constituite în temeiul Legii nr. 10/2001, ANRP finalizează în medie puțin peste 300 de dosare/lună…Dacă persoanele îndreptățite nu au respectat anumite termene prevăzute de lege sancțiunea a fost imediată. Dacă nu au depus notificarea la timp, nu au completat dosarul sau nu au formulat contestație in 30 de zile au pierdut dreptul de a mai obține despagubiri. Pentru autoritățile statului care au depășit absolut toate termenele reglementate de legile reparatorii nu s-a prevazut însă niciun fel de sancțiune!”, arată comunicatul.

Asociația mai arată că din totalul celor 2.777 decizii emise de la începutul anului în dosarele constituite în temeiul Legii nr. 10/2001, un sfert au fost decizii de invalidare, iar în dosarele de fond funciar 38% au fost decizii de invalidare.

„Cu alte cuvinte, deși autoritățile locale și Prefecturile au considerat, în baza actelor depuse la dosar, că sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea măsurilor reparatorii pentru imobilele preluate abuziv, ANRP, reanalizând dosarele, a stabilit că respectivele persoane nu au niciun drept să primească despăgubiri. Dacă aceste persoane nu contestă în instanță decizia Autoritații Naționale pentru Restituirea Proprietăților în 30 de zile au pierdut orice drept”, arată comunicatul.

ANRP, stadiul de soluționare a dosarelor la 10 octombrie

„Ca urmare a hotărârilor luate la nivelul comisiilor județene pentru stabilirea dreptului de proprietate în temeiul legislației fondului funciar, la Secretariatul Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.) au fost înregistrate 31.110 dosare constituite în temeiul legilor fondului funciar. Dintre acestea, au fost soluționate până în prezent 23.792 dosare.

Alte 3.626 dosare au trecut de etapa analizării și, pe măsura completării lor cu documentele solicitate, vor fi introduse pe ordinea de zi a C.N.C.I. în vederea emiterii deciziei de compensare/validare parțială/invalidare. 3.236 dosare au fost returnate de Secretariat autorităților locale, fie înainte de apariția Legii nr. 165/2013, pentru completarea documentației, fie după apariția Legii nr. 165/2013, la cererea titularilor de dosare, pentru a beneficia de restituirea în natură.

După apariția Legii nr. 165/2013, dosarele constituite în temeiul legilor fondului funciar au fost lucrate în ordinea strictă a numărului de înregistrare. Până în prezent au fost analizate toate dosarele înregistrate până la data de 28.02.2018.

În dosarele considerate complete, Secretariatul C.N.C.I., compus din consilierii A.N.R.P., a propus/va propune Comisiei acordarea de măsuri compensatorii.

În cazul celorlalte dosare, cu aprobarea C.N.C.I, consilierii au solicitat/vor solicita documente din care să reiasă în mod clar următoarele:

– calitatea de proprietar asupra imobilului solicitat, la data preluării de către stat;

– calitatea de moștenitor al autorului de la care a fost preluat imobilul (în cazul în care autorul a decedat);

– dovada preluării abuzive a imobilului de către stat;

– amplasamentul imobilului revendicat, pentru a se putea stabili valoarea acestuia conform grilei notariale”, transmite ANRP într-un comunicat de presă.

DOSARELE CONSTITUITE ÎN TEMEIUL LEGII NR. 10/2001

Până la data de 10.10.2018, la Secretariatul C.N.C.I. au fost înregistrate 63.107 dosare, din care 10.078 au fost transmise după data de 20.05.2013. Până în prezent au fost soluționate 27.829 dosare. În categoria dosarelor soluționate intră dosarele pentru care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (C.C.S.D.) sau Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.) au emis decizii, dosarele returnate entităților notificate la cererea titularilor, precum și dosarele în cazul cărora s-a constatat, după consultarea autorităților locale, că au rămas fără obiect.

Dintre dosarele nesoluționate, 9.347 dosare au trecut de etapa analizării și, pe măsura completării lor cu documentele solicitate, vor fi introduse pe ordinea de zi a C.N.C.I. în vederea emiterii deciziei de compensare/validare parțială/invalidare.

Începând cu 27.05.2016, dată la care a intrat în vigoare Legea nr. 103/2016, ordinea de soluționare a dosarelor este cea a înregistrării. Prin excepție de la această regulă se soluționează cu prioritate următoarele categorii de dosare:

– dosarele în care Secretariatul C.N.C.I. a solicitat, până la data intrării în vigoare a Legii nr. 103/2016, documente potrivit art. 21 din Legea nr. 165/2013;

– dosarele în care, prin hotărâri judecătorești irevocabile/definitive, instanțele de judecată s-au pronunțat cu privire la existența și întinderea dreptului, precum și la calitatea de persoană îndreptățită;

– dosarele constituite în baza cererilor formulate de persoane certificate de entități desemnate de statul român sau de alte state membre ale Uniunii Europene ca supraviețuitoare ale Holocaustului;

– dosarele în care propunerile de acordare de despăgubiri au fost formulate de către Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase și minorităților naționale din România;

La această dată se află în analiza consilierilor dosarele între numerele 26001/CC -28000/CC.

Pentru a da posibilitatea persoanelor îndreptățite să estimeze perioada în care le va fi analizat dosarul, prezentăm în continuare numărul de dosare neanalizate până la numărul 40.000.

De la dosarul 26001/CC la dosarul 28000/CC: 1.100 dosare;
De la dosarul 28001/CC la dosarul 30000/CC: 1.045 dosare;
De la dosarul 30001/CC – la dosarul 40000/CC: 5.310 dosare;

Reamintim faptul că în prezent Direcția de aplicare a Legii nr. 10/2001 are obligația să analizeze minim 700 de dosare pe lună.

În afara dosarelor analizate la ordine, sunt în lucru la Secretariatul C.N.C.I. și dosare pentru care s-au formulat cereri de analizare cu prioritate de către persoanele cărora li s-au recunoscut existența și întinderea dreptului de proprietate prin hotărâri judecătorești și de către persoanele care au făcut dovada că sunt supraviețuitoare ale Holocaustului.

După intrarea în vigoare a Legii nr. 103/2016 (27.05.2016), au fost înregistrate 4.250 de cereri de analizare cu prioritate. Până în prezent au fost soluționate 2.103 dosare pentru care s-a solicitat analizarea cu prioritate. La data de 10.10.2018, sunt în analiză alte 1.602 dosare de acest tip, pentru care s-au formulat cereri până la data de 31.07.2018, inclusiv.

Până la sfârșitul lunii în curs, estimăm că vor fi în analiză și dosarele pentru care s-au formulat cereri de analizare cu prioritate până la data de 31.08.2018. ANRP spune că analizarea acestor dosare se face de către un serviciu creat special în acest scop, în paralel cu analizarea dosarelor la ordine.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor