Prima pagină » Știri » Un deputat propune ca Religia să fie facultativă în școli, iar Etica să devină obligatorie

Un deputat propune ca Religia să fie facultativă în școli, iar Etica să devină obligatorie

Un deputat propune ca Religia să fie facultativă în școli, iar Etica să devină obligatorie
Remus Cernea cere ca Religia să fie o materie opțională în școlile din România

Deputatul Remus Cernea propune ca Religia să nu mai fie materie obligatorie, ci să devină facultativă, urmând a fi studiată doar dacă părinții solicită în scris acest lucru, iar locul Religiei ca disciplină obligatorie să fie luat de Etică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cernea a declarat, vineri, într-o conferință de presă susținută la Constanța, că a realizat un proiect de lege pentru modificarea articolului 18 din Legea Educației Naționale numărul 1/2011, care se referă la studiul Religiei.

„Planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional includ disciplina Etică drept disciplină școlară, parte a trunchiului comun. Programa disciplinei Etică va consta îndeosebi în prezentarea principalelor doctrine și valori morale de inspirație filosofică, științifică ori religioasă ale umanității, conform puterii de înțelegere a elevilor specifice fiecărei perioade de școlarizare. Scopul disciplinei Etică este de a cultiva spiritul critic, raționalitatea și empatia în măsură să dezvolte un aparat critic de judecată morală propriu fiecărui elev”, a declarat Remus Cernea.

El a precizat că elevii vor putea studia în continuare Religia, însă doar ca materie facultativă și numai la solicitarea scrisă a părinților ori a școlarilor care au împlinit vârsta de 16 ani.

„Elevilor aparținând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul constituțional de a participa la ora de Religie, ca disciplină facultativă, conform confesiunii proprii, la solicitarea scrisă a părinților ori a acelora dintre elevi care au împlinit vârsta de 16 ani. Nimeni nu poate fi obligat să asiste la orele facultative de religie împotriva voinței sale ori fără a exista o cerere expresă”, a explicat deputatul Cernea.

El a menționat că la Religie nu vor fi acordate note, ci doar calificative, care nu vor fi luate în considerare la media generală. De asemenea, Remus Cernea a spus că manualele și materialele auxiliare utilizate la orele de religie nu pot conține afirmații cu caracter discriminatoriu ori referiri jignitoare la adresa altor culte sau persoane fără religie.

Deputatul a declarat că orele de Etică vor fi predate de către absolvenți de științe socio-umane.

Remus Cernea va depune acest proiect de lege la Senat la începutul săptămânii viitoare.

Citește și