Prima pagină » Știri » Un deținut cere daune de 65.000 de euro după ce a fost „folosit la muncă”, unde și-ar fi rupt un picior

Un deținut cere daune de 65.000 de euro după ce a fost „folosit la muncă”, unde și-ar fi rupt un picior

Un deținut cere daune de 65.000 de euro după ce a fost „folosit la muncă
Un deținut care a fost încarcerat la Penitenciarul Aiud cere în instanță daune de 65.000 de euro din partea instituției respective, pe motiv că a fost „folosit la muncă".

S. Ioan, de 46 de ani, din Ocna Mureș, a fost condamnat la 15 ani și 4 luni de închisoare aplicată pentru viol și lipsire de libertate, scrie adevărul.ro. Actualmente, bărbatul se află închis la Penitenciarul Aiud.

Condamnatul a executat aproape 13 ani din pedeapsă și a introdus pe rolul Judecătoriei Aiud o acțiune civilă prin care cere daune de 1.000 euro lunar pentru munca depusă în intervalul 12 iunie 2012 – 30 octombrie 2017.

 „În fapt, reclamantul a arătat că, a suferit un accident de muncă, respectiv și-a rupt piciorul, fiind în continuare folosit la muncă în aceste condiții. Mai susține că a mai fost folosit și la construirea altor construcții, primind 47 de recompense, acumulând 638 zile câștig. Precizează că este nemulțumit, întrucât a fost amânat 6 luni, apoi a fost transferat în Penitenciarul Deva unde comisia i-a mai dat un an de amânare, motiv pentru care solicită să fie despăgubit și de către Penitenciarul Deva cu suma de 1.000 de lei/zi pe perioada de la care a fost amânat. Menționează că, are o caracterizare foarte bună, a fost recompensat, a participat la cursuri și concursuri tematice”, se precizează în conținutul deciziei de la Judecătoria Aiud, prin care cauza a fost transmisă la Tribunalul Alba.

„Raportat la circumstanțele personale ale deținutului, instanța nu are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate. Instanța a procedat la analizarea comportamentului condamnatului de la începerea executării pedepsei privative de libertate, pe tot parcursul deținerii, luând în considerare elementele constante în comportamentul persoanei private de libertate. Instanța și-a format convingerea pe baza documentelor transmise de către comisia pentru liberare condiționată, dar și prin ascultarea condamnatului prezent la soluționarea cererii de liberare condiționată. Având în vedere constatările făcute de personalul care a lucrat cu condamnatul în îndeplinirea Planului individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică, precum și concluziile procesului – verbal întocmit de comisia pentru liberare condiționată, potrivit cărora persoana condamnată a săvârșit o faptă de o gravitate ridicată, are antecedentele penale și un rest de pedeapsă mare rămas de executat, a depus eforturi relativ reduse în vederea reintegrării sociale, instanța are dubii în privința faptului că deținutul a conștientizat consecințele produse de conduita sa infracțională, că a adoptat o atitudine de regret și că se străduiește să se integreze în societate, respectând regulile acesteia”, arată Judecătoria Deva, în ultima hotărâre prin care a fost respinsă cererea de eliberare condiționată trimisă de deținut.

Bărbatul va putea înainta o nouă cerere în primăvara anului viitor.

 

Autor

Citește și