Un diamant albastru a stabilit un record de preț la o licitație din Hong Kong

Publicat: 15 02. 2012, 10:33
Actualizat: 19 07. 2012, 21:18
Una dintre cele mai rare pietre prețioase din lume, un diamant albastru, a stabilit recordul de preț pe carat pentru acest tip de gemă, după ce a fost vândut pentru suma de 7,98 milioane de dolari la o licitație organizată la Hong Kong de casa Sotheby's, transmite Reuters.

 

Una dintre cele mai rare pietre prețioase din lume, un diamant albastru, a stabilit recordul de preț pe carat pentru acest tip de gemă, după ce a fost vândut pentru suma de 7,98 milioane de dolari la o licitație organizată la Hong Kong de casa Sotheby’s, transmite Reuters.

Diamantul, scos la vânzare de un magnat asiatic, are 6,04 carate și a obținut suma de 1,32 de milioane de dolar pe carat.

Recordul anterior de preț a fost deținut de un diamant roșu, care în urmă cu 20 de ani a obținut 926.000 de dolari pe carat, potrivit casei Sotheby’s.

Gema a fost cumpărată de o companie de bijuterii din Londra, "Moussaieff Jewellers", celebră pentru achiziționarea de pietre prețioase foarte rare și foarte scumpe.

Diamantele albastre au captivat, de secole, marii magnați ai lumii. Faimosul "Hope Diamond", un diamant de 45,52 de carate de culoare gri-albăstrui, a aparținut, pe rând, regelui Ludovic al XIV-lea al Franței, Mariei Antoinette și moștenitoarei americane Evalyn Walsh Mclean. În prezent, acesta se află la Institutul Smithsonian din Washington D.C., Statele Unite.

Un alt diamant de acest tip a fost cumpărat de sultanul din Brunei, în anii ’80.

Diamantele colorate în alte nuanțe, roz și roșu, se găsesc în mai multe regiuni de pe glob, precum Brazilia, India și Australia, dar majoritatea celor albastre au fost descoperite doar într-un loc – mina Premier, din Africa de Sud.

Probabilitatea de a descoperi un diamant albastru este de "una la un milion", a indicat Wong.