Prima pagină » Știri » Un director de colegiu și două profesoare de liceu, reținuți în dosarul fraudei la bacalaureat

Un director de colegiu și două profesoare de liceu, reținuți în dosarul fraudei la bacalaureat

Un director de colegiu și două profesoare de liceu, reținuți în dosarul fraudei la bacalaureat
Directorul Colegiului Tehnic din Buzău, Robert Harabagiu, și alte două profesoare de la Liceul cu Program Sportiv și de la Colegiul Nenițescu, din Buzău, au fost reținuți, miercuri, pentru 24 de ore, în dosarul fraudei la bacalaureat, în care în cursul dimineții au avut loc percheziții și audieri.

Potrivit unor surse judiciare, în urma audierilor care s-au desfășurat începând de miercuri dimineață, s-a dispus reținerea a trei cadre didactice implicate în desfășurarea sesiunii august-septembrie a examenului de bacalaureat 2013, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, au fost reținuți pentru 24 de ore directorul Colegiului Tehnic, Robert Harabagiu, dar și o profesoară de chimie de la Colegiul Nenițescu și o profesoară de informatică de la Liceul cu Program Sportiv.

Cei trei au fost scoși în cătușe din sediul Parchetului Tribunalului Buzău și urmează să fie introduși în arestul Poliției.

Conform surselor citate, cele două profesoare ar fi desfășurat activitate de secretariat în timpul bacalaureatului, fiind acuzate de abuz în serviciu.

Aceleași surse au precizat corespondentului MEDIAFAX că alți trei profesori au fost puși sub control judiciar în acest caz.

Miercuri, la Parchetul Tribunalului Buzău au fost audiați mai mulți profesori și directori ai unor licee din județul Buzău, implicați în desfășurarea bacalaureatului din sesiunea august-septembrie 2013, într-un dosar de corupție disjuns din cel în care a fost trimis în judecată fostul director al unui liceu din Vernești.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au făcut mai multe percheziții, miercuri dimineață, la locuințele unor cadre didactice și ale unor directori de licee din județul Buzău.

În urma descinderilor, cei vizați au fost ridicați și duși la audieri, la Parchetul Tribunalului Buzău.

Potrivit reprezentanților Parchetului, în această cauză „se fac cercetări față de mai multe cadre didactice care au făcut parte din Comisia de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013 și care au avut calitatea de profesori corectori”, aceștia fiind acuzați de abuz în serviciu și fals în înscrisuri oficiale.

Sesiunea examenului de bacalaureat din august-septembrie 2013 a fost organizată la Liceul cu Program Sportiv din municipiul Buzău, care a fost Centrul de Evaluare Zonală din județ.

Acest dosar a fost disjuns din cel în care fostul director al liceului din Vernești Viorel Mirițescu a fost trimis în judecată după ce ar fi bătut un tânăr care l-a denunțat pentru că i-ar fi cerut mită să-l ajute să promoveze bacalaureatul.

Fostul director al Liceului Teoretic Vernești Viorel Mirițescu, secretarul-șef al unui liceu buzoian Mărioara Milea, Stoicescu Adrian și Stoicescu Marian au fost trimiși în judecată de către procurorii buzoieni, fiind acuzați de trafic de influență, complicitate la trafic de influență, loviri și alte violențe și lipsire de libertate în mod ilegal.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2013, Viorel Mirițescu, la acea dată director la Liceul Tehnologic din comuna Vernești, a primit, printr-un intermediar, o sumă de bani de la o persoană pentru a interveni în vederea promovării de către acea persoană a examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013. De asemenea, Mirițescu a primit de la o altă persoană o sumă de bani pentru a-i facilita promovarea probei de matematică la examenul de bacalaureat din aceeași sesiune.

În luna noiembrie 2014, Mirițescu a agresat fizic persoana care îi remisese suma de bani prin intermediar, producându-i leziuni care au necesitat îngrijiri medicale. Totodată, el a împiedicat acea persoană să părăsească locul în care se afla.

În luna august 2014, Mărioara Milea, secretar șef la o instituție de învățământ din municipiul Buzău, a pretins și primit bani de la unul din candidații la bacalaureat, pentru a interveni pe lângă profesorii corectori în scopul promovării probei la disciplina de limba și literatura română a examenului din sesiunea august-septembrie 2014.

Marian Stoicescu a pretins, în anul 2013, bani de la aceeași persoană – candidat la susținerea examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013, susținând că va interveni prin Viorel Mirițescu pentru promovarea probelor, iar Adrian Stoicescu i-a dat lui Mirițescu suma de bani primită de la acel candidat.

În același mod, Adrian Stoicescu a primit de la un alt candidat o sumă de bani, lăsând să se înțeleagă că poate interveni pentru obținerea unei note de promovare la disciplina matematică de la examenul de bacalaureat din aceeași sesiune.

Citește și