Un dosar în care este cercetat un avocat pentru violarea unei fete din Gorj, verificat de Inspecția Judiciară
„Ca urmare a informațiilor lansate în spațiul public referitoare la cazul de viol a cărui victimă a fost minora din comuna Scoarța, județul Gorj, domnul judecător Marius Badea Tudose, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea identificării cauzei și efectuării de verificări potrivit art. 74 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un comunicat de presă al CSM transmis agenției MEDIAFAX.
Potrivit unor surse judiciare, este vorba de dosarul în care avocatul Marcel Donoiu, din Baroul Gorj, este cercetat de Parchetul Curții de Apel Craiova pentru violarea unei fete de 16 ani, din comuna Scoarța.
Avocatul Poporului a solicitat Inspecției Judiciare din Consiliul Superior al Magistraturii informații despre cauze privind tinere sechestrate și violate, precum și eventualele măsuri dispuse de anchetatori, făcând referire la cazuri din județele Olt și Gorj, printre care și cel al tinerei din comuna Scoarța.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu ca urmare a informațiilor apărute în presă, referitoare la cauze privind fapte cu violență, respectiv despre sechestrarea și violarea unor tinere. Potrivit sursei citate, în presă au fost prezentate cazul unei tinere din comuna Rusănești, județul Olt, care ar fi fost violată de patru bărbați chiar în ziua în care a împlinit 18 ani, una din persoanele acuzate de săvârșirea faptei având calitatea de militar, cazul unei adolescente din Târgu Jiu, de 16 ani, care ar fi fost violată și sechestrată de un avocat, în urmă cu un an și cazul unei minore de 17 ani, din județul Gorj, care ar fi fost violată de doi tineri.
„În vederea identificării unor posibile încălcări de drepturi și libertăți cetățenești, Avocatul Poporului a solicitat Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să îi comunice informațiile pe care le deține privind noile cazuri prezentate de mass-media și dacă au fost dispuse măsuri în legătură cu acestea”, potrivit unui comunicat de presă al Avocatului Poporului.
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în cazul dosarului privind violarea unei tinere din județul Olt de către patru bărbați din Deveselu, printre care și un militar de la baza din localitate.
„Ca urmare a informațiilor lansate în spațiul public referitoare la cazul de agresiune sexuală din județul Olt, domnul judecător Marius Badea Tudose, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea identificării cauzei și efectuării de verificări potrivit art. 74 alin. 1 lit. c din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările și completările ulterioare”, potrivit CSM.
Patru bărbați din județul Olt, printre care și un militar de la baza din comuna Deveselu, sunt acuzați că, în 15 iunie, ar fi forțat o tânără de 18 ani să întrețină cu ei relații sexuale, după ce ar fi sechestrat-o pe un câmp, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliție.
Dosarul, aflat inițial la Parchetul Judecătoriei Caracal, a fost înaintat Parchetului Militar București.
Tânăra a depus plângere la Poliție în 16 iunie, ea spunându-le anchetatorilor că mergea la o întâlnire, alături de o prietenă, când s-a întâlnit cu un cunoscut din Deveselu, care s-a oferit să le ducă în localitate cu mașina. Ulterior, bărbatul ar fi oprit mașina în câmp și, împreună cu trei prieteni pe care i-a chemat acolo, ar fi violat-o pe tânără.
În 23 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în cazul unui alt dosar, din 2013, de la Parchetul Giurgiu, în care inițial a fost începută cercetarea pentru violarea unei fete de 14 ani de către șase tineri, apoi fapta a fost schimbată în întreținere de acte sexuale cu un minor.
Dosarul a fost deschis în ianuarie 2013, șase tineri cu vârste cuprinse între 17 și 20 de ani fiind atunci acuzați că au agresat și violat o fată de 14 ani, la locuința prietenului fetei, din comuna Roata de Jos, județul Giurgiu. De peste doi ani și șase luni, dosarul este în cercetare, nefiind trimis în instanță.
Cauza a fost readusă în atenția opiniei publice în contextul în care se fac cercetări și s-au cerut verificări și în dosarul privind violarea unei tinere de 18 ani, de către șapte tineri din localitatea vasluiană Văleni.
În cazul de la Vaslui, pe 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociația pentru Implementarea Democrației (AID), Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor șapte tineri cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, din localitatea Văleni, acuzați că au sechestrat și violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o fată de 18 ani.
„La data de 23 iunie 2015, președintele CSM a înaintat Inspecției Judiciare sesizarea formulată de Asociația pentru Implementarea Democrației, în conținutul căreia se solicita să se efectueze verificări cu privire la măsurile dispuse de judecători și procurori în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Vaslui, care are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de viol și lipsire de libertate în mod ilegal. Sesizarea a fost înregistrată atât la Direcția de inspecție pentru judecători cât și la Direcția de inspecție pentru procurori. În prezent se efectuează verificări prealabile pentru a se stabili dacă există indicii ale săvârșirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunțat cu privire la măsurile preventive luate față de cei 7 inculpați din dosarul menționat cât și de către procurorii care au participat în ședințele de judecată”, se arăta într-un comunicat de presă al Inspecției Judiciare.
În 24 iulie, inspectorii din cadrul Direcției de inspecție pentru judecători și a Direcției de inspecție pentru procurori au început cercetarea disciplinară față de unii dintre magistrații implicați în dispunerea măsurilor preventive în cazul celor șapte tineri judecați de Judecătoria Vaslui pentru viol și lipsire de libertate în mod ilegal.
Aceștia sunt cercetați disciplinar pentru exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență și „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”, potrivit Inspecției Judiciare.
Tot în 23 iunie, AID a sesizat Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție în acest caz. Doi procurori de la PICCJ fac verificări la Parchetul Judecătoriei Vaslui și la Parchetul Tribunalului Vaslui în cazul fetei violate, pentru a stabili dacă vor fi luate măsuri în acest caz și care vor fi acestea.
În 25 iunie, mai multe organizații neguvernamentale și asociații care promovează prevenirea și combaterea violenței sexuale au solicitat Ministerului Justiției și Președinției să se implice în cazul elevei din județul Vaslui, după ce autorii au fost puși în libertate de către instanță. În acest sens, rețeaua „Rupem tăcerea despre violența sexuală”, din care fac parte 15 asociații, grupuri și ONG, a transmis o scrisoare deschisă celor două instituții ale statului intitulată „Nu uitați drepturile victimelor”.
De altfel, a fost lansată și o petiție on-line, semnată de sute de mii de persoane, prin care se cere judecarea în stare de arest preventiv a celor șapte tineri.