Toate cele patru persoane aflate în elicopterul SMURD care s-a prăbușit, luni după-amiază, în lacul Siutghiol și-au pierdut viața, ultima persoană recuperată de scafandri, la aproximativ 12 ore de la prăbușirea aparatului de zbor, fiind asistenta medicală, care era însărcinată.
La aproximativ 12 ore de la prăbușirea elicopterului SMURD, scafandrii au reușit să găsească și trupul celei de-a patra persoane care se afa în aparatul de zbor, fiind vorba despre asistenta medicală Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată.Trupul acesteia a fost găsit în jurul orei 04.30, decesul femeii fiind declarat chiar la fața locului.
Ceilalți trei membri ai echipajului – medicul, pilotul și copilotul – au fost găsiți pe rând, la intervale de câteva ore, până la miezul nopții, decesul acestora fiind declarat la spital, după ce cadrele medicale au încercat zeci de minute să îi resusciteze.
Laura Vizireanu, medicul aflat în elicopterul SMURD prăbușit, a fost prima persoană recuperată de pompieri din apă. Aceasta a fost resuscitată inițial de medicii de pe ambulanță timp de aproximativ 45 de minute, ea răspunzând manevrelor de resuscitare. Ulterior, femeia a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Constanța și internată în stare critică la secția de terapie intensivă, unde a murit câteva ore mai târziu.
A doua persoană găsită, după peste trei ore de căutări, a fost copilotul elicopterului, care a fost adus cu șalupa la mal în jurul orei 21.30, la aproximativ cinci ore de la prăbușirea elicopterului. Medicii i-au făcut masaj cardiac și apoi l-au transportat la spital, unde au continuat manevrele de resuscitare timp de peste o oră, cadrele medicale făcând tot posibilul să-l resusciteze, încălzind corpul și încercând repornirea inimii, însă fără rezultat.
A treia persoană, pilotul elicopterului, a fost adusă la mal la miezul nopții, și în cazul acesteia fiind făcute manevre de resuscitare timp de câteva zeci de minute, tot fără rezultat.
Zeci de persoane au participat la operațiunea de căutare și salvare a victimelor, care a durat peste 12 ore, la fața locului fiind prezenți peste 40 de scafandri, atât ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență cât și militari ai Forțelor Navale, cărora li s-au adăugat cadrele medicale de la SMURD și Serviciul Județean de Ambulanță, jandarmi și polițiști. Au fost folosite mai multe bărci, ale ISU, Gărzii de Coastă, dar și civile, iar un elicopter MAI a survolat aria după căderea nopții, zeci de minute, pentru a lumina cu un reflector zona de căutare.
Scafandrii au reușit să găsească și mare parte din elicopter, care a fost adus la mal pe bucăți, unele nu mai mari de câteva zeci de centimetri. Ancheta cu privire la accident a fost preluată de Parchetul Militar, procurorii încercând să stabilească acum cauzele care au dus la producerea tragediei.
Elicopterul SMURD s-a prăbușit în Lacul Siutghiol luni după-amiază, în jurul orei 16.10, după ce transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Județean din Constanța și se întorcea de la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.
Mai mulți martori ai accidentului aviatic au spus că imediat după prăbușirea aparatului de zbor s-au auzit strigăte de ajutor și a durat câteva zeci de minute până la sosirea primei ambarcațiuni de salvare. Martorii au spus, de asemenea, că primele echipaje ajunse la locul tragediei au venit nepregătite.
Anca Chirițescu, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, declara că primele echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență au ajuns la locul prăbușirii elicopterului SMURD la 15 minute de la anunțul primit la 112 și că primul echipaj a ajuns la fața locului cu o barcă penumatică cu motor, al cărei motor nu a pornit însă, astfel că pompierii au decis, ca să nu piardă vremea, să folosească vâslele pentru a ajunge la locul unde se presupunea că s-a prăbușit elicopterul.
La rândul său, secretul de stat Raed Arafat spunea că primul apel telefonic privind prăbușirea elicopterului a fost la 6.11, iar la 16.14 au plecat primele echipaje.
„Au fost întrebări că de ce sunt bărci cu vâsle. Bărcile cu vâsle sunt pentru că dacă sunt scafandri jos, nu poți să ai bărci cu motor. Eu știu că s-a intervenit cu trei bărci, dintre care la două motoarele au funcționat și s-a reușit să fie scoasă prima persoană la 15 minute după sosirea lor. La 16.11 a fost primul apel telefonic, iar la 16.14 au plecat deja echipajele, la 16.30 au sosit la fața locului, iar la 16.45, dacă informațiile nu sunt greșite, prima victimă care a fost găsită a fost dusă în barcă sub resuscitare. Deci aceștia au fost timpii de reacție și de intervenție”, a afirmat Raed Arafat, care luni seară a mers la locul prăbușirii elicopterului, împreună cu vicepremierul Gabriel Oprea.
Raed Arafat a mai anunțat, luni seară, că, în urma unei decizii a Inspectoratului de Aviație, toate elicopterele SMURD de la serviciile din țară vor fi oprite la sol până se va stabili că e sigur să se zboare cu ele.
UPDATE 07.41 Toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului SMURD prăbușit și-au pierdut viața. La aproximativ 12 ore de la prăbușirea elicopterului SMURD, scafandrii au reușit să găsească și trupul celei de-a patra persoane care se afa în aparatul de zbor, fiind vorba despre asistenta medicală Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată. Trupul acesteia a fost găsit în jurul orei 04.30, decesul femeii fiind declarat chiar la fața locului.
Ceilalți trei membri ai echipajului – medicul, pilotul și copilotul – au fost găsiți pe rând, la intervale de câteva ore, până la miezul nopții, decesul acestora fiind declarat la spital, după ce cadrele medicale au încercat zeci de minute să îi resusciteze.
UPDATE 00.34 Copilotul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol a fost găsit legat de scaun cu centura de siguranță, la o adâncime de șase metri, a spus un scanfandru de la ISU Dobrogea care a participat la căutări, el adăugând că intervenția este dificilă din cauza temperaturii scăzute și a mâlului.
UPDATE 00.14 A treia persoană din elicopterul SMURD prăbușit în lacul Siutghiol a fost adusă, luni noapte, la mal de scanfandri, iar la ora transmiterii acestei știri medicii îi fac masaj cardiac.
UPDATE 00.13 Medicul din elicopterul SMURD prăbușit în lacul Siutghiol, care era internat în stare critică la Spitalul Județean de Urgență Constanța, a murit, a declarat, luni seară, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
UPDATE 21.55 Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, luni seară, că, în urma unei decizii a Inspectoratului de Aviație, toate elicopterele SMURD de la serviciile din țară vor fi oprite la sol până se va stabili că e sigur să se zboare cu ele.
UPDATE 18.45 Echipele de intervenție aflate la locul prăbușirii elicopterului SMURD au reușit să recupereze carlinga aparatului de zbor și continuă căutările în lacul Siutghiol, a declarat, luni seară, vicepremierul Gabriel Oprea, ajuns la fața locului.
„Se acționează intens pentru găsirea victimelor. Echipele au reușit să găsească carlinga elicopterului prăbușit. Se fac în continuare eforturi susținute”, a declarat vicepremierul Gabriel Oprea, care se află pe un ponton și asistă la operațiunile de căutare.
UPDATE 18.20 Vicepremierul Gabriel Oprea a ajuns în zona accidentului aviatic în care a fost implicat un elicopter EC 135, operat de SMURD Constanța, conform MAI.
În sprijinul operațiunii de salvare au fost solicitați și scafandrii militari de la MApN, primele forțe armate sosind deja la fața locului. Gabriel Oprea a cerut de asemenea și un elicopter cu salvatori de la București.
MAI informează că bărcile care au ajuns la fața locului și au recuperat prima victimă sunt din cadrul ISU Dobrogea. Potrivit ISU Dobrogea, primele echipaje au ajuns la fața locului la ora 16.30. Prima persoană din echipaj a fost găsită la ora 16.45.
Asistenta medicală era însărcinată
Asistenta medicală aflată în elicopterul SMURD prăbușit în Lacul Siutghiol are 38 de ani și este însărcinată, afirmă prietenul acesteia, care spune că femeia îi dăduse un mesaj pe telefon în care îi spunea că se află în elicopter și se îndreaptă spre Aeroportul Kogălniceanu.
Prietenul femeii spune că aceasta este însărcinată și aflase de curând că va avea un copil. El crede că sunt mici șanse ca asistenta să mai fie găsită în viață.
Martori: S-au auzit strigăte de ajutor
Martori ai accidentului aviatic produs în Constanța, unde un elicopter SMURD s-a prăbușit în Lacul Siutghiol, spun că imediat după prăbușirea aparatului de zbor s-au auzit strigăte de ajutor și a durat câteva zeci de minute pînă la sosirea primei ambarcațiuni de salvare.
Persoane aflate în zona lacului la momentul producerii accidentului spun că elicopterul SMURD s-a prăbușit în apă la o distanță de câteva sute de metri de mal, iar la scurt timp au văzut flăcări și fum.
Oamenii mai spun că au auzit strigăte de ajutor și că ulterior aparatul de zbor s-a scufundat.
Elicopterul SMURD a fost cumpărat de CJ Constanța cu 5 milioane de euro
Elicopterul care s-a prăbușit, luni după-amiază, în Lacul Siutghiol, a fost achiziționat de Consiliul Județean Constanța în noiembrie 2012 și a fost transferat în urmă cu o lună pentru a fi utilizat de SMURD, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro, fonduri europene.
Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Constanța, autoritățile județene au semnat, în data de 6 noiembrie, procesul-verbal final de predare către Inspectoratul Aviației Civile pentru a fi operat de SMURD, după ce operațiunile de transfer au început în luna septembrie.
Acest elicopter se afla în operare la Constanța din 26 noiembrie 2014.
Consiliul Județean Constanța a intenționat să-l folosească pentru intervenții de situații de urgență, dar pentru că nu a putut angaja legal personal specializat, și nici nu l-a putut include în sistemul 112, a decis să-l transfere pentru a fi utilizat de SMURD.
Conform sursei citate, aparatul fusese achiziționat direct de la producătorul Eurocopter, era performant, având, printre altele, două motoare, era dotat cu lumini pentru timp de noapte și avea și flotoare. Totuși, montarea acestora era decizia celor care îl operează și deocamdată nu se știe dacă pentru acest zbor erau sau nu montate.
Elicopterul care s-a prăbușit, luni după-amiază, în Lacul Siutghiol, avea aproximativ 180 de ore de zbor și avea garanție până la 1.000 de ore.