Prima pagină » Știri » Un fost polițist condamnat la închisoare pentru un accident mortal a fost încarcerat. Colegii săi susțin că nu a fost testat cu fiola deoarece a fugit în timp ce ei dădeau declarații

Un fost polițist condamnat la închisoare pentru un accident mortal a fost încarcerat. Colegii săi susțin că nu a fost testat cu fiola deoarece a fugit în timp ce ei dădeau declarații

Un fost polițist condamnat la închisoare pentru un accident mortal a fost încarcerat. Colegii săi susțin că nu a fost testat cu fiola deoarece a fugit în timp ce ei dădeau declarații
Un fost polițist din Târgu Jiu a fost încarcerat, în cursul nopții de joi spre vineri, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la închisoare cu executare pentru producerea unui accident mortal în primăvara anului 2008, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Un fost polițist din Târgu Jiu a fost încarcerat, în cursul nopții de joi spre vineri, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la închisoare cu executare pentru producerea unui accident mortal în primăvara anului 2008, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform unor surse judiciare din cadrul IPJ Gorj, fostul subofițer Sabin Vieru a fost ridicat de la domiciliul său și adus în Centrul de Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Gorj, fiind astfel pusă în executare sentința penală definitivă dispusă de instanța supremă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în 16 octombrie, să respingă apelurile declarate de inculpat și de rudele celui decedat la verdictul dat în luna februarie de Curtea de Apel București, situație în care sentința Curții de Apel este cea care rămâne definitivă și irevocabilă.

Conform sentinței respective, Vieru are de executat trei ani de închisoare, magistrații dispunând ca el să nu plătească despăgubiri către părțile vătămate, firma de asigurări fiind cea care va suporta plata unor daune către persoanele respective.

Sabin Vieru a fost implicat în martie 2008 într-un accident grav de circulație produs pe șoseaua de centură a municipiului Târgu Jiu, el intrând cu mașina pe contrasens și izbind o Dacia 1300 care circula regulamentar. Autoturismul respectiv era condus de Dumitru Bunoiu, director în acel moment la Grupul Școlar Gheorghe Magheru din Târgu Jiu, în dreapta acestuia aflându-se Dumitru Becheriu.

Ambii bărbați au fost grav accidentați, Dumitru Bunoiu decedând după aproximativ două luni de suferință, pasagerul din dreapta supraviețuind accidentului, dar rămânând cu infirmități fizice pentru tot restul vieții.

La momentul producerii accidentului, Sabin Vieru a părăsit locul faptei, nefiind testat imediat cu fiola de către colegii săi, în vederea determinării alcoolemiei, el mergând la o locuință din apropiere, unde a solicitat să i se dea să bea apă. Polițiștii care efectuau cercetările le-au explicat atunci jurnaliștilor că nu îl testaseră pe Vieru în vederea stabiliri alcoolemiei întrucât au fost nevoiți să dea interviuri despre cauzele accidentului și, astfel, l-au scăpat din ochi pe șoferul care a produs evenimentul rutier.

Ulterior, pe parcursul procesului, Sabin Vieru a cerut în mai multe rânduri și a și obținut în cele din urmă o recalculare a alcoolemiei în favoarea sa.

La câteva zile după producerea accidentului rutier, Vieru s-a internat la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, iar ulterior a cerut pensionarea sa pe caz de boală. În toamna acestui an, bărbatul a susținut examene pentru a deveni avocat, însă nu le-a promovat.

Procesul lui Sabin Vieru a început la Tribunalul Gorj, instanța de aici condamnându-l la cinci ani și șase luni de închisoare cu executare, precum și la plata unor daune. Judecata a continuat ulterior la Curtea de Apel Craiova, unde pedeapsa a fost redusă la trei ani, sentința fiind atacată cu recurs și procesul mutându-se la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dispus însă rejudecarea dosarului înainte de pronunțarea unui verdict final.

Procesul s-a reluat la Curtea de Apel Craiova, dar a fost strămutat apoi, la solicitarea lui Vieru, la Curtea de Apel București, ajungând în cele din urmă din nou pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a dispus, pentru a doua oară, rejudecarea dosarului.

În februarie 2013 Curtea de Apel București a decis ca Vieru să execute trei ani de detenție, iar firma de asigurare a fost obligată să plătească despăgubiri civile majorate față de cele stabilite inițial de instanța de fond, respectiv Tribunalul Gorj.

„Majorează cuantumul daunelor morale acordate părții civile Becheriu Dumitru de la 40.000 lei la 60.000 lei și părților civile Bunoiu Ana, Bunoiu Bogdan și Bunoiu Octavian Mădălin de la câte 50.000 lei fiecare la câte 70.000 lei fiecare”, au decis judecătorii, sumele urmând să fie achitate de firma de asigurări Astra SA.

Sabin Vieru este primul polițist din Gorj care execută o pedeapsă cu închisoarea pentru implicarea sa într-un accident rutier mortal, în momentul de față și alți polițiști din județ fiind anchetați sau judecați pentru implicarea în evenimente rutiere, soldate inclusiv cu pierderi de vieți omenești.

Citește și