Prima pagină » Știri » Un fost șef de la Rutieră, judecat după ce a primit mită un miel, doi curcani și cinci pești

Un fost șef de la Rutieră, judecat după ce a primit mită un miel, doi curcani și cinci pești

Un fost șef de la Rutieră, judecat după ce a primit mită un miel, doi curcani și cinci pești
Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că a primit un miel, doi curcani și cinci păstrăvi de la un om de afaceri, pentru ca acesta să poată obține după 30 de zile permisul de conducere ce îi fusese suspendat pe o perioadă de 90 de zile.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Pitești l-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Lucian Diniță, fost director al Direcției Poliției Rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, în prezent adjunct la Brigada Rutieră a Capitalei, fiind acuzat de trafic de influență.

În același dosar vor fi judecați, tot în stare de libertate, omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, pentru cumpărare de influență, și Maricel Ilie, vicepreședinte și membru în Comitetul Executiv Regional al Asociației Internaționale a Polițiștilor – Secția Română – Regiunea 1 București la data comiterii faptei, pentru complicitate la cumpărare de influență, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Dosarul fostului șef al Poliției Rutiere a fost trimis pentru judecare Tribunalului Vâlcea.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 22 septembrie 2011, omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa a fost sancționat și i-a fost suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile, după ce a încălcat regulile de circulație. Ulterior, întrucât i-a fost respinsă irevocabil plângerea contravențională, în 21 martie 2012, Deaconeasa a predat permisul de conducere Serviciului Rutier Vâlcea, fiindu-i eliberată o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație. Din acest moment, potrivit dispozițiilor legale, a început să curgă termenul de 90 de zile pentru care inițial s-a dispus măsura suspendării dreptului de a conduce.

„În aceste împrejurări, inculpatul Deaconeasa Gheorghe a inițiat demersuri în vederea redobândirii dreptului de a conduce autovehicule și, implicit, a permisului de conducere, într-un termen mai scurt decât termenul de 90 de zile. Astfel, prin intermediul și cu sprijinul inculpatului Ilie Maricel, omul de afaceri a luat legătura și s-a întâlnit la sediul Direcției Poliției Rutiere din municipiul București, cu inculpatul Diniță Lucian”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

În urma întâlnirii și a discuțiilor dintre cei trei, atât la acel moment cât și în perioada următoare, au fost făcute demersurile necesare pentru ca omul de afaceri să obțină permisul de conducere înainte de perioada de 90 de zile.

„În acest sens, urmau să fie valorificate dispozițiile legale care, printre altele, prevedeau posibilitatea reducerii perioadei de suspendare la minim 30 de zile în urma promovării testului pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație. Concret, inculpatul Diniță Lucian, prevalându-se de influența pe care, din perspectiva funcției deținute o avea asupra conducătorilor serviciilor rutiere din țară, a realizat demersurile efective la nivelul Serviciului Rutier Vâlcea, serviciu implicat în procedura de dispunere a reducerii perioadei de suspendare a dreptului de conduce autovehicule”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Ulterior, în 19 aprilie 2012, Gheorghe Deaconeasa a susținut, la Serviciul Rutier Vâlcea, testul pentru verificarea cunoștințelor în vederea reducerii perioadei de suspendare, pe care l-a promovat. Două zile mai târziu, Serviciul Rutier Vâlcea i-a restituit lui Deaconeasa permisul de conducere.

Procurorii susțin că pentru „ajutorul” acordat, Lucian Diniță a primit de la omul de afaceri produse alimentare în valoare de 672,5 lei, respectiv un miel, doi curcani și cinci kilograme de păstrăv.

Procurorii anticorupție l-au mai trimis în judecată pe Gheorghe Deaconeasa, în 15 mai, într-un alt dosar, pentru fapte similare.

În acel dosar este judecat și Ion Marius Bărbulescu, director adjunct al Gărzii Naționale de Mediu la data faptelor, acuzat că a primit 35.000 de lei și bunuri și servicii de circa 50.000 de lei de la Deaconeasa, pentru a-l ajuta să obțină controlul asupra unor păduri.

Conform procurorilor DNA, în perioada 2009-2011, Gheorghe Deaconeasa, în calitate de reprezentant al unei fundații, a acționat cu scopul obținerii controlului asupra unei importante suprafețe de teren forestier, situată în județele Vâlcea, Gorj și Hunedoara, din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potențialului turistic al stațiunii Voineasa, județul Vâlcea, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra-Obârșia Lotrului, precum și a obținerii custodiei și, mai apoi, a dreptului de administrare pentru situl Natura 2000 Parâng prin intermediul fundației.

Deaconeasa era interesat de acest proiect întrucât deținea în zona respectivă, fie direct, fie prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafețe de pădure, unele amplasate în imediata vecinătate a DN 7A, respectiv a lacului Vidra, a căror valoare a crescut exponențial în contextul realizării proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra-Obârșia Lotrului.

Dosarul se judecă tot la Tribunalul Vâlcea.

Lucian Diniță a fost șef al Direcției Rutiere a Inspectoratului General al Poliției Române din februarie 2009 până în 30 aprilie 2014, când a fost eliberat din funcție și numit adjunct al șefului Brigăzii Rutiere din Poliția Capitalei.

În 2014, Lucian Diniță și trei subalterni ai acestuia cu funcții de conducere – Costin Tătuc, șeful Poliției Autostrăzi, Carol Vârnă, și Paul Toma, de la Direcția Rutieră – au fost cercetați prealabil, din dispoziția șefului Poliției Române, Petre Tobă, în contextul cazului ofițerului Augustin Căpâlnaș, cercetat penal după ce a fost prins cu permis de conducere fals.

La sfârșitul lunii mai 2014, șeful Poliției Autostrăzi, Carol Vârnă, a fost schimbat din funcție, iar Lucian Diniță și Constantin Tătuc au primit amânare la promovarea pe o funcție superioară, în cazul ofițerului Augustin Căpâlnaș, de la Direcția Rutieră, care a demisionat din funcție în 31 mai 2014. Totodată, Paul Toma, al patrulea ofițer cercetat în cazul Căpâlnaș, a fost sancționat cu atenționare.

Pe de altă parte, șeful Poliției Române a dispus sesizarea Parchetului, la finalizarea tuturor verificărilor efectuate de Direcția Control Intern din IGPR, referitoare la Augustin Căpâlnaș, fiind identificate indicii cu privire la fapte de natură penală privind încadrarea și promovarea acestuia în structurile Poliției Române.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizat în cazul lui Căpâlnaș, la 1 aprilie, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și conducere fără permis. Din primele verificări a rezultat că Augustin Căpîlnaș a condus fără permis mașini de serviciu, în perioada februarie 2012 – septembrie 2013. Polițistul a prezentat un document în fotocopie reprezentând un permis de conducere, care avea înscrise datele personale și fotografia sa, însă era emis pentru un alt titular, potrivit procurorilor.

Citește și