Un fost șef din Hidroelectrica și un fost viceprimar, judecați pentru fraude cu un teren
Mircea Grosu, viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin la date faptelor, a fost deferit justiției de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova pentru abuz în serviciu în formă calificată și continuată, iar Teodor Pavelescu, director general la SC Hidroelectrica SA – Sucursala Porțile de Fier la data faptelor, va fi judecat pentru participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată și instigare la abuz în serviciu în formă calificată, precizează Direcția Națională Anticorupție (DNA).
În același dosar au fost trimiși în judecată Nicolae Iancu, registrator șef la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mehedinți la data faptelor, Nelu Eugen Spătaru, fost director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mehedinți, Răducu Laciu, șef Serviciu patrimoniu la SC Hidroelectrica SA – Sucursala Porțile de Fier la data faptelor, și notarul public Ilinca Marta, ultima acuzată de spălare de bani.
De asemenea, vor fi judecați Ion Marian Stoichescu, persoană fizică autorizată să întocmească documentații cadastrale, și Delia Tudoroniu.
Toți inculpații din dosar au fost deferiți justiției în stare de libertate, dosarul urmând să fie judecat la Curtea de Apel Craiova.
Conform rechizitoriului, Delia Tudoroniu a cumpărat de la o persoană fizică, în iulie 2008, un teren neproductiv de 300 de metri pătrați, situat în comuna Hinova. Suprafața de teren era învecinată la nord și la vest cu terenuri inundabile, expropriate, aflate în administrarea Hidroelectrica. Pe acest teren, aflat pe malul Dunării, Tudoroniu voia să construiască o pensiune turistică. Cum suprafața nu era suficientă realizării pensiunii și nici nu avea ieșire la fluviu, femeia a încercat să intre în proprietatea unei suprafețe de teren mult mai mari, susțin anchetatorii.
În acest sens, ea ar fi apelat la ajutorul rudei sale prin alianță, respectiv la viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, care, la rândul său, ar fi cerut sprijin de la directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Mehedinți, Nelu Eugen Spătaru.
„Profitând de împrejurarea că terenul proprietatea publică a statului nu era înscris în Cartea Funciară, inculpatul Spătaru Nelu Eugen ar fi identificat soluția formulării, de către inculpata Tudoroniu Delia, a unei cereri de modificare a suprafeței. Tot de la inculpat ar fi venit și sugestia ca documentația cadastrală ce urma să fie atașată cererii, să fie întocmită de persoana fizică autorizată Stoichescu Ion Marian din orașul Strehaia, acesta fiind perceput ca persoană care s-ar abate ușor de la dispozițiile legii în efectuarea lucrărilor cadastrale”, arată DNA.
Documentația respectivă ar fi fost întocmită, spun anchetatorii, fără ca Nelu Spătaru să fi identificat și materializat limitele imobilului a cărui suprafață, de 34.121 de metri pătrați, trebuia înscrisă în Cartea Funciară.
Ulterior, aceste documente ar fi ajuns, prin viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, la șeful de atunci al Hidroelectrica SA – Sucursala Porțile de Fier. Acesta, în prezența lui Mircea Grosu, l-ar fi convocat în biroul său pe șeful Serviciului Patrimoniu, Răducu George Laciu, căruia i-ar fi prezentat documentația și i-ar fi cerut să facă în așa fel încât procesul-verbal de vecinătate să fie semnat, deși coordonatele terenului respectiv se suprapuneau cu cele ale suprafeței, proprietatea statului, administrată de SC Hidroelectrica SA – Sucursala Porțile de Fier.
„După ce a reintrat în posesia documentației, inculpatul Grosu Mircea Sevastian s-ar fi preocupat ca procesul verbal să fie semnat și de ceilalți ‘vecini’. La data de 19.11.2010, documentația cadastrală întocmită de inculpatul Stoichescu Ion Marian ar fi fost depusă la OCPI Mehedinți împreună cu cererea de recepție și înscriere, prin care inculpata Tudoroniu Delia ar fi solicitat recepția modificării suprafeței imobilului de la 300 m.p. la 34.121 m.p. și intabularea dreptului de proprietate asupra acesteia”, mai arată DNA.
În această etapă, la rugămintea lui Nelu Eugen Spătaru, registratorul șef Iancu Nicolae ar fi ignorat faptul că persoana desemnată cu soluționarea lucrării avea dubii asupra admisibilității cererii, fiind astfel incertă soluția ce urma a fi adoptată.
„La data de 22.11.2010, inculpatul Iancu Nicolae ar fi semnat în locul registratorul respectiv încheierea de carte funciară. În scopul ascunderii originii ilicite a terenului, în primăvara anului 2011, inculpații Grosu Mircea Sevastian, Spătaru Nelu Eugen și Tudoroniu Delia ar fi hotărât să dezmembreze terenul în suprafață de 34.121 mp. și să transfere loturile rezultate din dezmembrare, către alte persoane, introducându-le astfel în circuitul civil cu aparența de legalitate”, se mai arată în rechizitoriu.
Pentru a face acest lucru, au apelat la notarul public Marta Ilinca, vecină cu părinții lu Nelu Eugen Spătaru, care ar fi acceptat să autentifice înscrisurile în lipsa unui titlu valabil de proprietate.
În urma trecerii suprafeței de teren din proprietatea statului în circuitul civil, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 240.000 de euro, sumă cu care Ministerul Economiei s-a constituit parte civilă în cauză.
Procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri imobile ale Deliei Tudoroniu, până la concurența sumei de 1.074.620 de lei, adică aproximativ 240.000 de euro.