Un fost subaltern a povestit în instanță cum i-ar fi dus Elenei Udrea la minister geanta cu 900.000 euro

Publicat: 16 10. 2015, 16:23
Actualizat: 16 10. 2015, 18:18

Completul de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a citit, vineri, rechizitoriul din dosarul „Gala Bute” și le-a adus la cunoștință inculpaților drepturile procesuale. Instanța a arătat că dacă inculpații recunosc în totalitate faptele, limitele pedepsei închisorii se reduc cu o treime.

Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, și omul de afaceri Dragoș Botoroagă au spus că vor să fie judecați prin procedură simplificată, în timp ce fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului Elena Udrea, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu și fostul ministru al Economiei Ion Ariton au arătat în fața instanței că vor să fie judecați în procedură normală.

Instanța l-a audiat mai întâi pe Ștefan Lungu, apoi a urmat la declarații Gheorghe Nastasia, care a arătat că își menține toate declarațiile date la faza de urmărire penală, începând din luna februarie.

„M-am întâlnit cu Gărdean și Udrea la pensiunea din Bușteni. A fost o discuție scurtă în care Udrea i-a spus lui Gărdean că este nevoie să facă niște sponsorizări. Nu a detaliat. Petrecerea era de ziua mea, la pensiunea mea din Bușteni. La discuție am fost doar noi trei. I-a spus pur și simplu. Urma să se desfășoare Gala Bute, și cred că pe acest fond. Atunci nu am discutat alte detalii cu Gărdean. A fost o discuție generală despre sponsorizări. Gărdean a spus că o să facă și nu s-a mai discutat nimic”, a arătat Nastasia, la începutul declarației sale.

Gheorghe Nastasia a completat declarația arătând că ulterior, la jumătatea aceluiași an, a avut o discuție cu Elena Udrea, care i-a spus că urmează să vină Adrian Gărdean pentru a face acea sponsorizare, lăsându-i impresia că Gărdean știa despre ce este vorba.

„Într-una dintre discuțiile din 2011 cu Udrea s-a discutat despre acest comision de zece la sută, reprezentând un procent pe care trebuia să îl dea Gărdean pentru lucrările finanțate de minister. Acest comision era în realitate o mită și nu o sponsorizare. Concret, ministrul a spus că va veni Gărdean și că va aduce această sumă. (…) Nu cunosc ca finanțarea unităților adninistrativ-teritoriale să fie condiționată de acordarea de astfel de comisioane”, a precizat Nastasia.

Acesta a adăugat că, în septembrie 2011, la sediul MDRT, a vorbit cu Gărdean care i-a cerut situația cu sumele ce urmau plătite de minister, aferente lucrărilor executate de Termogaz Company SA.

Nastasia a precizat că el nu i-a spus lui Gărdean ce procent să dea, pentru că omul de afaceri i-a lăsat de înțeles că știe ce trebuie să facă, iar în o lună mai târziu, omul de afaceri a venit la MDRT cu o geantă, spunând că sunt 900.000 de euro.

„Pe șase octombrie 2011 a venit la minister cu o geantă cu 900.000 euro pe care mi-a dat-o și mi-a spus că urmează să mai facă contracte. A venit la biroul meu din sediu și mi-a spus ce e în geantă. Nu am deschis geanta și nu am văzut concret ce era acolo. Mi-a spus că 900.000 de euro sunt în geantă și că diferența e pentru un contract pe care l-a făcut cu Rudel Obreja pentru trei milioane de lei”, a arătat Nastasia.

Fostul secretar general în MDRT a adăugat că, în aceeași zi, i-a dus Elenei Udrea geanta pe care o primise de la Gărdean, care anterior a stat în biroul lui aproximativ zece minute.

„Am fost în cabinetul dumneaei … nu-mi amintesc precis la cât timp după plecarea lui Gărdean. Eu personal am dus-o acolo, era singură în birou. La intrarea în biroul ministrului era o secretară, dar nu-mi amintesc precis numele ei. Erau mai multe. Am lăsat geanta acolo, i-am spus că sunt de la Gărdean și i-am spus și că acesta a spus că restul banilor vor fi dați de el prin contractul cu Obreja. I-am spus ministrului că în geantă sunt 900.000 euro. Geanta am pus-o pe un fotoliu, iar ministrul nu a avut nicio reacție. Nu am rămas în biroul doamnei”, a mai arătat Nastasia în declarația sa.

Despre faptul că a primit o pungă cu bani de la Ștefan Lungu, Nastasia a arătat că fostul consilier al Elenei Udrea i-a spus că sunt bani de la Adrian Gărdean. El a precizat că a doua zi i-a dat înapoi punga cu banii lui Lungu, iar cu Udrea nu a discutat despre acei bani.

„E real că în 2011 am fost sunat de Lungu, care a cerut să ne vedem. M-am văzut cu acesta, posibil la statuia Aviatorilor, unde el mi-a dat o pungă în care mi-a spus clar că sunt bani de la Gărdean Adrian, dar nu-mi amintesc dacă mi-a precizat și cuantumul sumei. Eu am crezut că există o înțelegere cu privire la acei bani între Gărdean și doamna Udrea și a doua zi i-am chemat pe Lungu și i-am dat punga înapoi, pentru că Udrea nu-mi spusese nimic, iar eu nu știam nimic despre acești bani. Nu am discutat nimic cu Udrea despre această pungă cu bani”, a spus Nastasia.

„Nu cunosc cum s-a concretizat contractul cu Obreja. Eram secretarul general al Ministerului Turismului și nu aveam atribuții în privința unităților administrativ teritoriale. Am fost delegat prin ordin al ministrului. Ministrul era cel ce aproba plățile către unitățile administrativ teritoriale solicitante la propunerea direcției de specialitate din cadrul Ministerului Turismului. Căutam sponsori pentru organizarea Galei Bute”, a mai arătat Nastasia, în finalul declarației sale.

Instanța l-a audiat apoi pe Dragoș Botoroagă, administratorul firmei Consmin, care a arătat că în 2010, având dificultăți legate de finanțările de la Compania Națională de Investiții, s-a sfătuit cu Ștefan Lungu ce să facă în cazul în care vine sfârșitul de an și nu i se vor plăti facturile.

„El a spus că trebuie să fac și eu un efort. Pe parcurs am înțeles ce înseamnă acel efort. Era vorba să virez acei zece la sută prin firmele lui Lungu din banii primiți de la CNI. Acele contracte nu erau necesare firmei mele. El nu mi-a spus că ar fi vorba cu anume persoane din Ministerul Turismului sau CNI. Eu i-am spus valoarea lucrărilor mele. Am fost de acord să îi plătesc acest comision în modalitatea propusă de Lungu, prin firma lui Last Time Studio. E adevărat că am transferat la această firmă toate actele din actul de sesizare”, a precizat Botoroagă.

Despre contractele încheiate de societatea pe care o administra, Consmin SA, cu firma lui Lungu, Botoroagă a spus că serviciile prevăzute în contracte au fost făcute, dar nu erau necesare.

„Știm amândoi de ce le-am făcut. Era o modalitate de a plăti procentul de zece la sută din încasările de la CNI. (…) Lungu nu mi-a spus niciodată cum a reușit să rezolve problema plăților la societatea mea. (…) Nu am vorbit cu alte persoane despre această problemă. Am mai vorbit cu Topoliceanu, dar strict pe chestiuni de serviciu, pur tehnice”, a mai spus Botoroagă.

Omul de afaceri a arătat, în finalul declarației, că știe că a greșit și regretă ce a făcut, precizând că este de acord să presteze muncă în folosul conunității.

Dosarul „Gala Bute” a fost trimis instanței supreme în aprilie, Elena Udrea fiind acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și respectiv de luare de mită în legătură cu finanțarea de către același minister a mai multor contracte. Udrea este acuzată de trei infracțiuni de luare de mită, precum și de abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În același dosar sunt judecați Tudor Breazu, pentru complicitate la luare de mită, Rudel Obreja, pentru complicitate la luare de mită, evaziune fiscală și spălare de bani, Ștefan Lungu, pentru trei infracțiuni de complicitate la dare de mită, Gheorghe Nastasia, pentru luare de mită, Ion Ariton, pentru participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, Ana Maria Topoliceanu, pentru luare de mită, și Dragoș Botoroagă, pentru dare de mită.