Prima pagină » Știri » Un grup al Termocentralei Rovinari, ÎNCHIS în a șasea zi de GREVĂ

Un grup al Termocentralei Rovinari, ÎNCHIS în a șasea zi de GREVĂ

Un grup al Termocentralei Rovinari, ÎNCHIS în a șasea zi de GREVĂ
Un grup de producție al Termocentralei de la Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a fost oprit, joi dimineața, în a șasea zi de grevă a minerilor. Întreaga activitatea a companiei ar putea fi blocată, întrucât stocurile de cărbune sunt la limită, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, joi dimineața, că un grup al Termocentralei Rovinari a fost închis.

„Dacă nu va reluată livrarea cu cărbune, și celelalte două grupuri ar putea fi închise„, spune Boza.

Reprezentanții CEO au anunțat că paguba pentru o zi în care nu funcționează grupurile energetice ar fi de aproximativ 15 milioane de lei.

Joi este a șasea zi în care salariații din cariere refuză să intre la lucru, solicitând majorări salariale de aproximativ o mie de lei.

Ministrul Energiei, Anton Anton, este așteptat, joi, la Târgu-Jiu, pentru a purta discuții cu membrii comisiei mixte, administrație-sindicate.

„Există riscul să se închidă și celalalte grupuri, pentru că stocul este aproape inexistent la ora aceasta. S-a închis un grup, sperăm că se va debloca situația astăzi (joi – n.r.). Am înțeles că e vorba să fie o întâlnire la ora 12.00. Starea de nemulțumire persistă și trebuie făcut neapărat ceva dăm drumul la livrarea de cărbune”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine-Energie Oltenia.

 

Greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, ILEGALĂ. Ce măriri salariale le-au fost promise

Tribunalul Gorj a admis, miercuri, cererea Complexului Energetic Oltenia de încetare a grevei minerilor în mai multe cariere, stabilind că protestul este ilegal. Decizia magistraților nu este, însă, definitivă.

După ce marți, instanța a respins solicitarea Complexului Energetic Oltenia de suspendare a grevei declanșate vineri la mai multe cariere din cadrul companiei, miercuri o altă acțiune a administrației companiei, privind încetarea protestului, a fost admisă.

 „Admite cererea. Constată nelegalitatea grevei declanșate în data de 11 ianuarie de salariații din cadrul Carierei Jill Nord, Carierei Jilț Sud, Roșiuța și Exploatării Livrări Căi Ferate Uzinale Motru și pe cale de consecință dispune încetarea grevei. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Gorj”, a stabilit Secția Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale, din cadrul Tribunalului Gorj.

Greva la Complexul Energetic Oltenia a fost declanșată vineri, iar luni peste 2.000 de mineri protestau, cerând majorarea salariilor, vouchere de vacanță și reducerea vârstei de pensionare.

 

 Marți, reprezentanții Complexului Energetic Oltenia au cerut judecătorilor să oprească protestul minerilor prin ordonanță președințială, însă instanța a respins acțiunea, hotărârea nefiind definitivă.

Miercuri dimineață, administrația CEO a anunțat, după o noapte de negocieri cu sindicatele, că s-ar fi ajuns la o înțelegere, prin majorarea salariilor cu cel mult 700 de lei și acordarea voucherelor de vacanță.

Sorin Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat, pentru MEDIAFAX, că s-au făcut anumite propuneri de administrație, în noaptea de marți spre miercuri, către angajații CEO, astfel încât activitatea oprită vineri să fie reluată cât mai repede.

Borza a spus că se va ajunge la o mărire de aproape 700 de lei pentru salariile muncitorilor și de 600 de lei pentru conducătorii formațiilor de lucru, precum și la acordarea voucherelor de vacanță de 1.450 de lei.

Drept urmare, potrivit lui Borza, activitatea din Cariera Jilț Nord s-a reluat și treptat administrația va încerca reluarea activității în toate carierele Complexului Energetic Oltenia.

Cu toate acestea, sute de angajați ai Carierei Lupoaia, din cadrul CEO, au continuat, miercuri, protestele declanșate vineri la Jilț Nord și Jilț Sud.

Complexul Energetic Oltenia are 13.300 de angajați și a fost înființat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova și Rovinari cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia Târgu-Jiu. Obiectul de activitate al CEO este producerea energiei electrice și termice pe bază de lignit, extracția și prepararea lignitului.

Compania are 11 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.240 MW și este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.

foto: youtube.com

Citește și