Prima pagină » Știri » Un grup de solicitanți de azil, carantinati de prefectura din Italia în autobuze

Un grup de solicitanți de azil, carantinati de prefectura din Italia în autobuze

Un grup de solicitanți de azil, carantinati de prefectura din Italia în autobuze

Pentru autoritățile din Udine nu a fost posibil să se găsească cazare pentru migranții care sosesc de pe ruta balcanică: fosta cazarmă Cavarzerani era deja aglomerată dincolo de limita capacității și nimeni nu era dispus să-i primească. Așa că, în cele din urmă, i-au pus în carantină în autobuze.

Un grup de solicitanți de azil, carantinati de prefectură în autobuze

De aproape o săptămână, un grup de solicitanți de azil locuiesc în autobuzele furnizate de prefectură: dorm acolo, mănâncă acolo, folosesc câteva toalete chimice pentru nevoile lor, se spală cu un furtun de apă furnizat de Asociatia Caritas. Supraviețuiesc așteptând să treacă cele 14  zile de carantină. Acestea sunt monitorizate de polițiști și personalul de protecție civilă pentru a preveni evadarea acestora. Așteaptă, nu pot face altceva.

„Este o soluție temporară de urgență”, apără prefectul de Udine, Angelo Ciuni.

„Căutăm locuri de întâmpinare a refugiaților, un mic hotel  sau o școală care nu mai este folosită, o magazie cu serviciile principale este, de asemenea, în regulă. Problema este că nu găsim disponibilitate “.

La început, erau aproximativ șaptezeci de migranți, in trei autobuze parcate în curtea bisericii din Sanctuarul Madonei Misionare din Tricesimo, un oraș la nord de Udine. După protestele primarului, caravana s-a mutat la Udine, lângă fostul spital de psihiatrie din Sant’Osvaldo, adiacent câmpului de cricket unde se antrenează două echipe pakistaneze și afgane ca parte a unui proiect de integrare finanțat de Unhcr-Intersos.

Pentru patruzeci de solicitanții de azil, prefectura a găsit locuri libere datorită golirii parțiale a Cavarzerani (până la 234 de oaspeți). Rămân două autobuze cu treizeci de migranți la bord, împărțiți în grupuri în funcție de triaj, la care au fost supuși în momentul sosirii lor în Italia. Nu a existat niciun caz pozitiv până acum.

„Am ajuns la cel mai scăzut punct care ar putea fi atins, este rușinos”, comentează Paola Tracogna, coordonatorul asociației. „Trebuie să ne ocupăm de o politică locală care este ostilă, dar cazarea ar putea fi făcută în corturi”.

Timp de o lună și jumătate, în medie s-au înregistrat 50 de sosiri pe zi în Udine și provincia sa.

Citește și