Prima pagină » Știri » Un INCENDIU GRAV la fiecare TREI ZILE! Scăpările de GAZE, vinovate pentru deflagrațiile care fac victime OMENEȘTI și pagube MATERIALE

Un INCENDIU GRAV la fiecare TREI ZILE! Scăpările de GAZE, vinovate pentru deflagrațiile care fac victime OMENEȘTI și pagube MATERIALE

Un INCENDIU GRAV la fiecare TREI ZILE! Scăpările de GAZE, vinovate pentru deflagrațiile care fac victime OMENEȘTI și pagube MATERIALE
Circa 6.000 de incendii la locuințe au loc, în medie, anual în România, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.) pentru perioada ianuarie 2012-octombrie 2018. Din acestea, 110 evenimente au fost generate de scăpările de gaze.

În urma incendiilor generate de scăpările de gaze, zeci de familii au fost afectate prin pierderea sau rănirea persoanelor dragi, ori prin distrugerea locuințelor. Incidentele au avut un impact major, circa 30% dintre acestea fiind soldate cu decese și cu distrugerea a mai mult de o proprietate. Peste 70% din decese s-au petrecut în sezonul rece, mai exact începând cu luna octombrie până în luna martie, precizează IGSU.

Scăpările de gaze au provenit în cea mai mare parte de la instalațiile/aparatele de utilizare a gazelor naturale din locuințe, sau de la buteliile de aragaz.

Conform I.G.S.U., în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2018, în România au avut loc aproape 40.000 de incendii la locuințe. În urma acestora circa 1.200 de persoane au decedat și alte peste 2.200 au fost rănite.

Potrivit analizei incendiilor soldate cu decese, principalele cauze ale acestor evenimente sunt coșurile de fum defecte sau necurățate (24,15%), instalațiile electrice defecte sau improvizate (13,72%), mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (15,69 %), focul deschis (16,73%), acțiunile intenționate (5,36%) și scăpările de gaze (3,3%).

„Evenimentele generate de scăpările de gaze pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind manevrarea corectă a aparatelor de gătit sau a sobelor de încălzit care se bazează pe utilizarea gazelor. Apelarea la specialiști atunci când sesizăm probleme la instalațiile interioare de gaz este, de asemenea, o măsură de prevenție foarte importantă. Orice improvizație, cât de mică, la instalațiile interioare de gaze poate duce la tragedii. Totodată, la montarea buteliilor de aragaz, verificarea etanșeității trebuie să se facă în mod corect, fără flacără și, nu în ultimul rând, buteliile trebuie să fie închise după utilizarea lor, De asemenea, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în locuințe, la instalațiile interioare de utilizare, precum și a detectoarelor de incendiu”, arată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Autor

Citește și