Un iordanian condamnat definitiv în România nu poate fi încarcerat din cauza unei greșeli de redactare
Avocatul Poporului a anunțat, miercuri, că s-a sesizat din oficiu și a dispus efectuarea unor verificări în legătură cu informațiile apărute în presă, privind imposibilitatea încarcerării unui cetățean iordanian condamnat de instanțele române la șapte luni și jumătate de închisoare, din cauza unor erori privind datele de identitate din mandatul de executare a pedepsei.
Astfel, cetățeanul iordanian nu ar putea fi încarcerat deoarece mandatul de executare a pedepsei închisorii cuprinde erori privind datele de identificare ale condamnatului – potrivit pașaportului, persoana se numește Nail Abdelmajid A Alswiti și este născută în Amman, Iordania, dar în mandatul de executare a pedepsei persoana se numește Al Switi A.M.A.. Nail, născută în Dura, Palestina.
„Având în vedere aceste inadvertențe, Penitenciarul Rahova a refuzat primirea condamnatului, care a fost încarcerat la arestul Poliției Capitalei, apoi în Teleorman, arestul Secției 4 Poliție București, iar în prezent este încarcerat în arestul Secției 6 Poliție București. În vederea identificării unor posibile încălcări de drepturi și libertăți cetățenești, Avocatul Poporului a dispus efectuarea unor verificări prin emiterea unor adrese către Tribunalul București, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General pentru Imigrări, Administrația Națională a Penitenciarelor pentru a comunica datele de care dispun cu privire la situația domnului Nail Abdelmajid A Alswiti”, se arată în comunicatul de presă trimis MEDIAFAX de Avocatul Poporului.
Potrivit Digi 24, în luna ianuarie a acestui an, politiștii l-au ridicat pe iodanian de pe Aeroportul Otopeni și l-au dus la Penitenciarul Rahova, unde urma să își ispășească pedeapsa cu închisoarea, după ce în 2012 a fost condamnat pentru evaziune fiscală în dosarul lui Genică Boerică.
„A fost la Penitenciarul Rahova, unde nu a fost primit din cauza faptului ca datele lui de identitate din pașaport nu corespund cu datele din mandatul de condamnare. În momentul în care se aude că este un control sau ceva este mutat dintr-o secție în alta. Dacă soțul meu pățește ceva nu pot trage pe nimeni la răspundere. Nu înțeleg ce se va întâmpla. Va rămâne șapte ani și jumătate plimbat prin secții să își execute pedeapsa?”, spune soția cetățeanului iordanian.
Avocata cetățeanului iordanian afirmă, la rândul ei, că încarcerarea este ilegală, în condițiile în care mandatul a fost redactat greșit.
„Este aproape imposibil să modifici și numele părinților și cetățenia și locul nașterii. Vechea lege de punere în aplicare a executării pedepselor sancționa cu nulitatea absolută un mandat neconform cu datele de identificare ale pârâtului”, a declarat avocata iordanianului, Cristina Paisa, citată de Digi 24.