Un istoric din Cluj a mers prin toată țara să ia pancarte de la proteste. Ce vrea să facă cu ele
Szekely Sebestyen a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că a fost prezent la protestele din mai multe orașe de unde a colectat pancarte și afișe pentru viitorul muzeu pe care, deocamdată, le-a depozitat în propria locuință.
„Muzeul Între Bare este unul care se face din donații, numele a venit de la sine. Adunăm pancartele și afișele folosite la protestele față de OUG 13, am fost în timpul protestelor la oameni și i-am rugat să îmi dea. Unii mi le-au dat atunci, alții mi-au promis că le vor dona muzeului după proteste. Am fost la proteste la Cluj-Napoca, la București, Iași, Sibiu și Tecuci. Cel mai important lucru pentru noi este, în prezent, adunarea pancartelor, afișelor de la proteste, să conservăm aceste materiale vizuale. Cum își va îndeplini muzeul funcția educativă rămâne de văzut, pentru că un muzeu nu funcționează doar prin expoziții, ci pot exista și expoziții virtuale, poate fi și o arhivă, un depozit deschis unde oamenii pot vedea aceste lucruri. Va trebui, după proteste, găsită modalitatea de prezentare a materialelor și să identificăm un spațiu, o galerie”, a spus Szekely.
Acesta a subliniat că, pentru completarea colecției, a plătit 10 lei unui student din Cluj-Napoca care a încropit o pancartă din două cozi de mătură, banii fiindu-i dați acestuia ca să cumpere alte două mături pentru a le avea în căminul studențesc unde locuiește.
Muzeul Între Bare mai colectează și materialele digitale, virtuale, folosite în cadrul protestelor în condițiile în care o caracteristică a acestor proteste este că se desfășoară și în mediul online.
„Energia protestelor a fost întreținută de mediul online, îndemnurile la oameni să iasă în straădă, să participe, interesul lor a fost întreținut de rețelele de socializare, unde au apărut evenimente create, dar și gif-uri, video-uri, sloganuri, poze. Pe lângă pancarte și afișe, mai sunt și obiecte casnice folosite la proteste, oale, țevi, cu care se făcea zgomot, și acestea vor fi colectate. Trebuie găsită modalitatea prin care energia, atmosfera și mesajul acestor proteste să poată fi transmise. Specificul Muzeului Între Bare este faptul că acesta este unul care se face din mers, este un muzeu participativ, sperăm să salvăm ceva din energia acestor evenimente”, a explicat inițiatorul proiectului Muzeul Între Bare.
Szekely Sebestyen a absolvit Istoria Artei la Cluj-Napoca în anul 2000 și a avut mai multe stagii de specializare la Florența, New York și Budapesta. A lucrat o perioadă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, după care a înființat două galerii de artă în municipiu.