Un judecător îi spune unui avocat că nu are „după ce judeca”pentru că Ministerul Justiției nu i-a dat cartea cu coduri

Publicat: 03 02. 2014, 15:33
Actualizat: 02 02. 2019, 17:49

Un judecător de la Curtea de Apel București i-a spus luni unui avocat din dosarul în care sunt judecați Puiu Popoviciu, Cornel Șerban și Petru Pitcovici că nu are „după ce judeca”, pentru că MJ nu le-a pus la dispoziție magistraților versiunea oficială a noilor coduri penal și de procedură penală.

În timpul judecării dosarului privind fapte de corupție în legătură cu tranzacționarea la un preț subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Științe Agronomice, în care au fost trimise în judecată 11 persoane, judecătorul Ion Tudoran a intervenit și l-a oprit pe unul dintre avocați, care voia să citeze un articol dintr-unul din noile coduri în materie penală.

Judecătorul l-a întrebat pe avocat ce editură a tipărit codurile din care se pregătea să citeze. După ce avocatul i-a răspuns, judecătorul a intrat într-un dialog cu avocatul pe tema noilor coduri, referitor la faptul că Ministerul Justiției nu și-ar fi îndeplinit sarcina de a pune la dispoziție magistraților versiuni oficiale ale noilor coduri:

„Judecător: Nu am după ce judeca, pentru că ministerul trebuia să-mi dea cartea.

Avocat: Domnule președinte… păi nu v-au dat?

Judecător: Cartea trebuie să fie oficială… Nu știu dacă-i bună sau rea, dar trebuie să o am. Or eu nu o am.

Avocat: … păi în această situație să acordați un alt termen.

Judecător: …adică să citesc…

Avocat: Nu știu…

Judecător: Eu nu am cumpărat-o, mă așteptam să-mi fie trimisă oficial. Am primit până la urmă, dar nu știu dacă editura asta e serioasă. Mă așteptam ca Ministerul Justiției să facă asta… Noi suntem autoritate, ei sunt puteri… și nici măcar asta nu au făcut.

Avocat: … să acordați termen până vi se distribuie oficial noul cod.

Judecător: Dumneavoastră citiți dintr-o carte pe care ați cumpărat-o. Eu nu știu de la ce edituri citiți dumneavoastră… Eu așa aș fi început în locul dumneavoastră, întrebându-mă dacă am sau nu cartea, adică ca să apuc să citesc… Dumneavoastră aveți un meci cu doamna procuror.

Avocat:… da, domnule președinte.”

În 21 decembrie 2012, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au trimis în judecată pe Gabriel „Puiu” Popoviciu pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată, precum și dare de mită, pe Ilie Cornel Șerban, fost director al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă din MAI, și pe Petru Daniel Pitcovici, fost șef al Diviziei Operațiuni din cadrul Direcției Generale Anticorupție, ambii fiind acuzați de complicitate la dare de mită și favorizarea infractorului.

În același dosar sunt judecați Ioan Niculae Alecu, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (USAMV) la data comiterii faptelor, Ștefan Diaconescu, fost secretar științific și rector în cadrul USAMV București, ambii pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată, și pe Andrei Mihai Bejinaru, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată și continuată

Procurorii i-au mai trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pe Mihai Ion Florin Luican, fost prefect al Capitalei și președinte al Comisiei municipiului București de aplicare a Legii 1/2000, Gabriel Răsvan Toader, fost secretar la Prefectura Capitalei și membru al Comisiei municipiului București de aplicare a Legii 1/2000, Ioan Todiraș, fost viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București, Lizeta Minea, fost secretar la Primăria sector 1 și membru a subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 și Gheorghe Petrulian, fost șef OCOOTA (Oficiu de Cadastru) București și membru al Comisiei municipiului București de aplicare a Legii 1/2000.