Un liberal vrea instituirea Zilei Satului Românesc în ultima duminică a lunii septembrie

Publicat: 27 10. 2019, 09:57

„Se instituie Ziua Satului Românesc în ultima duminică a lunii septembrie. Ziua Satului Românesc poate fi organizată de către autoritățile administrației publice centrale, locale, de către celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social, cultural și științific în scopul de a aprecia și a promova satul românesc. Fondurile necesare organizării evenimentelor prilejuite de sărbătorirea Zilei Satului Românesc pot fi asigurate din bugetele locale sau, după caz, din bugetele autoritățile administrației publice centrale ori ale instituțiilor publice în limina alocațiilor bugetare aprobate.Persoane fizice sau juridice interesate pot sprijini logistic și/sau financiar, după caz, organizarea manifestărilor dedicate sărbătoririi acestei zile”, prevede proiectul legislativ.

Totodată, Societatea Română de Radiofuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor putea include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Inițiatorul, Florin Roman, susține că instituirea acestei sărbători are ca scop răsplătirea locuitorilor de la sate pentru că oferă tuturor o identitate, dar și conștientizarea locuitorilor de la oraș privind originea acestora.

„Instituirea Zilei Satului Românesc are scopul de a ajuta locuitori de la sate, de a-i face cunoscuți și a-i răsplăti pe acești oameni ce continuă să ne ofere nouă, tuturor, o identitate, dar în același timp are și scopul de a ne învăța pe noi ceilalți, din afara satului, care ne sunt originile, de unde venim, cum ne putem bucura și cum ne putem recrea, cum putem descoperi beneficiile și frumusețea unui trai curat sau a unui caracter sănătos, adevărat”, spune Roman în expunerea de motive a inițiativei.

Deputatul liberal apreciază că patrimoniul românesc trebuie îmbogățit prin încurajarea renașterii tradițiilor și tehnicilor străvechi.

„Statul românescu este locul în care s-a format și s-a consolidat identitatea națională, spirituală, etosul, tot ceea ce alcătuiește unicitatea neamului românesc. Patrimoniul nostru spiritual și material, concretizat în tradiții, obiceiuri, meșteșuguri vechi și moduri de viață bine rânduite, constituie un imporant material de reflecție cu privire la prezent și viitor, ce se cere păstrat și celebrat ca parte a memoriei noastre. Dar acest patrimoniu trebuie actualizat, îmbogățit, fiind necesară încurajarea renașterii meșteșugurilor și tehnicilor străvechi, alături de păstrarea obiceiurilor populare de tot felul. În epoca vitezei, a comunicării instantanee, a ritmului alert al vieții urbane, oamenii își caută deseori refugiul în modul de viață arhaic, mai așezat”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă privind instituirea Zilei Satului Românesc a fost înregistrată la Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaților având rol de for decizional.