Un lider al clanului Duduianu a fost reținut pentru șantajarea omului de afaceri Tonea Chiriac
Un lider al clanului Duduianu, Ionel Paneluș, zis „Prințu”, a fost reținut de polițiștii bucureșteni, fiind suspectat că l-a șantajat pe omul de afaceri Tonea Chiriac, pentru a-l obliga să-i achite o presupusă datorie de 450.000 de euro, potrivit unor surse din Poliție.
„Ieri, 8 august a.c., polițiștii DGPMB din cadrul Serviciului Grupuri Infracționale Violente, cu sprijinul tehnic al Direcției de Informații și Protecție Internă, au prins în flagrant un bărbat suspectat de săvârșirea infracțiunii de șantaj”, arată vineri Poliția Capitalei, într-un comunicat de presă.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, omul de afaceri Tonea Chiriac a venit la Poliție în cursul lunii iulie și s-a plâns că Ionel Pandeluș, zis „Prințu”, îl ameniță din decembrie 2012, folosindu-se inclusiv de arme albe, pentru a-l obliga să-i plătească o datorie care se ridică la suma de 450.000 de euro.
Anchetatorii au stabilit că Tonea Chriac îl cunoaște pe Ionel Pandeluș din 2007. Pasionați de jocurile de noroc, cei doi ar fi legat o relație de prietenie la cazino, unde obișnuiau să joace împreună.
În anul 2012, Ionel Pandeluș ar fi împrumutat 140.000 de euro de la doi cămătari, împrumutul fiind intermediat de Tonea Chriac, care, în schimb, ar fi primit un comision.
Ulterior, liderul interop și omul de afaceri ar fi mers împreună la cazino, unde Pandeluș a pierdut toată suma de bani.
Potrivit surselor citate, Tonea Chriac a povestit că, ulterior, Prințu l-a acuzat de faptul că banii s-ar fi pierdut din vina lui și l-a anunțat că, din acest motiv, are obligația să achite el cei 140.000 de euro împrumutați, plus dobânda în valoare de 310.000 de euro.
Pentru a-l convinge să plătească, Ionel Pandeluș l-ar fi amenițat pe Tonea Chiriac în mai multe rânduri și i-ar fi spus că, dacă nu achită banii, va avea de suferit inclusiv familia lui.
Polițiștii Serviciului Grupuri Infracționale Violente au început o anchetă și au pus la punct toate detaliile prinderii în flagrant a lui Pandeluș.
Acțiunea a fost stablită pentru ziua de joi, când acesta trebuia să primească de la Tonea Chiriac 17.000 de euro, sumă care reprezanta prima tranșă din datoria de 450.000 de euro.
Tonea Chiriac s-a întâlnit cu Pandeluș în parcarea unei benzinării din Sectorul 3, unde i-a dat 8.500 de euro. Imediat după ce a luat banii, Pandeluș a fost imobilizat de polițiști.
Ionel Pandeluș a fost reținut pentru 24 de ore și urmează să fie prezentat instanței Judecătoriei Sectorului 1 cu propunere de arestare preventivă.
Numele lui Tonea Chiriac a apărut și într-un dosar în care Corneliu Stan, fost director general al Electrica, a reclamat la DNA că acesta i-ar fi cerut aproape un milion de euro pentru a nu divulga presupuse fapte de corupție și fotografii compromițătoare.
Presa centrală scria, în 2010, că Stan le-ar fi spus procurorilor că șantajul a pornit de la o schemă financiară frauduloasă pusă la punct de Tonea Chiriac, dar pe care el personal ar fi refuzat să o urmeze. Tonea Chiriac, prin societatea EDM pe care o controla, intenționa să vândă produse scumpe și nevandabile firmei orădene Anpero, administrată de Petru Chiș, și i-ar fi propus acestuia să-și recupereze banii din lucrări încredințate de către Electrica, Anpero fiind autorizată să execute lucrări cu această societate.
Stan le-ar fi declarat procurorilor anticorupție că Petru Chiș l-a sunat și i-a spus să nu accepte o astfel de înțelegere și că a declinat „oferta”.
Corneliu Stan a mai spus că i-ar fi dat, în 2008 și 2009, lui Tonea Chiriac 910.000 de euro și i-ar fi promis alți 600.000 de euro, pentru ca acesta să nu divulge fotografii compromițătoare sau informații despre presupuse fapte de corupție. Ulterior, Corneliu Stan l-a reclamat la DNA pe Tonea Chiriac, acesta fiind prins în flagrant și arestat la 1 iunie 2010, când a primit suma de 30.000 de euro de la Stan.
Tonea Chiriac a fost trimis în judecată, în 2008, într-un dosar în care a fost acuzat, alături de alte trei persoane, că a fraudat CN CFR și a încasat nejustificat importante sume de bani, în acest angrenaj implicându-se și fostul șef al companiei de cale ferată Mihai Necolaiciuc.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au acuzat pe Tonea Chiriac, administrator la SC DIP GIP IND SA, de spălare de bani, în formă continuată și mărturie mincinoasă. Alături de el au fost trimiși în judecată Mihai Bătrânu, Gabriel Preda și Dănuț Feraru.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2003-2004, Bătrânu, cu ajutorul lui Preda, s-a folosit de firma „fantomă” Solosim”, cu sediu fictiv, fără capital, angajați și activitate, pentru a participa formal la o așa-zisă procedură de licitație la Bursa Română de Mărfuri. În urma acestei proceduri, Compania Națională a Căilor Ferate Române a achiziționat de la societatea Solosim o sută de tone de soluție de ignifugare necorespunzătoare calitativ.
Tonea Chiriac a fost acuzat că și-a pus la dispoziție firma pentru a fi inclusă într-un lanț de furnizare fictiv, după care, fără a avea documentele justificative și în lipsa unei relații comerciale cu SC Solosim SRL, a primit de la societatea comercială 121,234 miliarde de lei vechi, bani pe care i-a ridicat în numerar aproape în întregime, fără justificare economică.
Procurorii precizau că, potrivit practicii frauduloase a foștilor directori din CNCFR, aceștia nici măcar nu au întocmit un contract de furnizare a produselor cu clauze clare, lăsând astfel la bunul plac al furnizorului să livreze doar ceea ce dorește.
Potrivit DNA, autorii principali, membri din fosta conducere a CN CFR, între care și fostul director general Mihai Necolaiciuc, care au alocat nelegal sume de bani în folosul unor societăți private sau persoane, având drept consecință prejudicierea companiei de căi ferate, au fost trimiși în judecată la data de 1 februarie 2008, respectiv la 24 iunie 2008.
În 9 noiembrie 2011, Tribunalul București l-a condamnat pe Tonea Chiriac la patru ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani și l-a achitat pentru mărturie mincinoasă. Ceilalți trei inculpați au primit pedepse între trei și șase ani de închisoare cu executare, toți fiind obligați să plătească CN CFR suma de 12.756.757,52 lei.
Decizia a fost contestată la Curtea de Apel București, care în iunie 2012 a dispus rejudecarea cauzei.