Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române (BOR) au refuzat, din 2004, de când li s-a retrocedat clădirea cazinoului, să o renoveze, pretextând că vor și parcul din jur, adică 30 de hectare, pentru a putea deschide șantierul.
Bijuteria arhitectonică a fost închiriată, în 2014, pentru o perioadă de 49 de ani unor investitori care însă nu au început nici ei renovarea, motivând și ei că au nevoie de spațiu pentru șantier.
„Ne aflam în fața emblemei Dornei și a simbolului Dornei. Din nefericire, ne uitam la o epavă. Avem mortul în casă și nu știm ce să facem cu el”, spune Ilie Bonches, primarul din Vatra Dornei, citat de stirileprotv.ro.
Ajunsă în prezent o ruină, clădirea cazinoului a fost ridicată în 1889 și inaugurată de împăratul austro-ungar Frantz Iosef. Pe lângă sala de jocuri, clădirea avea și un restaurant și o sală de teatru, iar oamenii din zonă povestesc că în clădire erau lustre cu sticlă de Murano și podea acoperită de marmură de Carrara.
Mihai Valica, reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, spune că noii chiriași sunt de bună credință, dar că este nevoie și de terenul din jur, pentru a începe renovarea clădirii.
„Noi vrem să facem, dar în condițiile clare, să avem terenul nostru, să lucrăm noi. Nu au făcut nimic în 16 ani cu banul public și au cerut să facem noi cu banul văduvei ce au distrus ei”, spune Mihai Valica.
„Noi nu putem să o dăm pe o hotărâre de consiliu pe 49 de ani cum doresc dumnealor. Nu putem să facem o schimbare de destinație legală până nu își retrage Arhiepiscopia cererea de retrocedare”, spune primarul Ilie Bonches.