Un masterand român la Uppsala ignorat de angajatori a primit atenție sub un nume „mai suedez”

Publicat: 06 02. 2013, 21:07
Actualizat: 04 07. 2013, 05:56

Un masterand român la Uppsala, care a trimis sute de CV-uri în Suedia pentru a obține un loc de muncă, fără să obțină vreun răspuns, s-a bucurat de un succes „neașteptat” după ce și-a schimbat numele astfel încât să sune „mai suedez”, relatează site-ul TheLocal.se.

Potrivit site-ului, masterandul român „Ovidiu X” a trimis peste 200 de CV-uri în Suedia, dar nu a primit niciun răspuns, lucru care l-a determinat să încerce altă tactică. „Am auzit că un tip pe care îl cheamă Pablo, în Marea Britanie, și-a schimbat numele de pe CV în Paul, după care a constatat că i-a răspuns mai multă lume la solicitări, așa că m-am gândit să recurg la același truc”, a declarat el pentru The Local, adăugând că „a mers”.

Astfel, românul a imprimat 40 de CV-uri în suedeză, fără să își precizeze naționalitate, dar scriind că a studiat doi ani la Universitatea Uppsala. Pe 20 dintre ele și-a scris numele adevărat, iar pe celelalte 20 un nume suedez ales la întâmplare. De asemenea, el a modificat așezarea în pagină, astfel încât nu se putea observa, la prima vedere, că CV-urile conțineau exact aceeași informație. El a trimis CV-urile către 20 de companii din Uppsala, Gothenburg, Malmö și Stockholm, inclusiv la o agenție de recrutare, Academic Work, potrivit site-ului.

Însă, în timp ce la CV-urile pe care se afla numele său real nu a primit niciun răspuns, la cele 20 de CV-uri trimise sub nume suedeze fictive a primit 13 invitații la interviu. „Este clar că nici măcar nu s-au deranjat să le citească pe cele cu numele real”, s-a plâns „Ovidiu” pentru site. „Au văzut un nume străin și nu le-au deschis. Posturile (vizate) începeau de la munca de jos și până la funcții în sectorul marketing, pentru care eram supracalificat. Nu înțeleg nimic”, a adăugat el.

Elin Frejd, PR Manager la Academic Work, a declarat pentru site că nu a auzit despre acest caz și nici despre cazuri similare. „Este șocant să auzi așa ceva. Nu ar trebui să fie deloc așa”, a spus ea, adăugând că agenția a avut „experiențe fantastice cu străinii” pe care încearcă să îi promoveze pe lângă angajatori. „Poate că unii clienți se tem să nu angajeze persoane care nu vorbesc suedeză”, a apreciat ea, prezentând scuze masterandului. „Dacă este adevărat, nu sunt prea mândră de acest lucru și îl încurajez să vină să discutăm, poate îl putem ajuta”, a mai declarat ea pentru The Local.

Un ofițer de caz în cadrul instituției Ombudsman-ului suedez pentru egalitate, .Annika Höög, a declarat pentru site că nici ea nu a auzit desopre vreun caz similar. „Primim numeroase plângeri de la străini pentru discriminare la solicitarea unui loc de muncă, dar este foarte dificil de demonstrat în cele mai multe cazuri”, a subliniat ea, adăugând că, în Suedia, „atitudinea angajatorilor față de străini poate varia” și apreciind că este mai dificil pentru străini să își găsească de lucru „decât dacă ar fi în Marea Britanie sau Canada, de exemplu”. Höög nu a putut să furnizeze o explicație în acest sens.

„Nu m-am prezentat la niciun interviu, în caz că ceea ce am făcut este ilegal”, a declarat românul pentru The Local. „Însă întreaga situație este foarte frustrantă. Să ai un job în Suedia înseamnă mai degrabă să fii membru al unui club exclusivist decât al forței de muncă”, a adăugat românul. The Local precizează că „Ovidiu X” nu este numele real al masterandului.