Potrivit raportului de anchetă al Ministerului Transporturilor, de care aparține Spitalul Clinic CF Cluj-Napoca, medicul Marius Nistor din cadrul Compartimentului oftalmologie al unității medicale a direcționat o parte din pacienți, în perioada în care aceștia erau internați în spital, pentru investigații medicale la o clinică privată care nu avea contract cu spitalul.
„În perioada noiembrie 2010 – martie 2019, dr. Nistor Marius Cristian a permis unui terț neacreditat, respectiv d-nei dr. Nistor Crina Melania (soția d-lui dr. Nistor) accesul/efectuarea de manopere medico-chirurgicale în Compartimentul de oftalmologie și Blocul operator oftalmologie ale Spitalului Clinic CF Cluj în situația în care aceasta nu avea raporturi contractuale cu Spitalul Clinic CF Cluj și/sau repartiție ca medic rezident. Dr. Nistor Marius Cristian a direcționat o parte din pacienți în perioada în care aceștia erau internați în spital pentru investigații medicale la o clinică privată ce nu avea relație contractuală cu spitalul, în situația în care o parte din investigațiile respective erau contractate de unitate în baza unor contracte interclinice”, se arată în documentul citat.
Membrii comisiei de anchetă a Ministerului Transporturilor au stabilit că faptele săvârșite de Marius Nistor reprezintă „abateri disciplinare”, prin încălcarea Regulamentului intern al Spitalului Clinic CF, a contractelor colective de muncă anuale 2009-2019 și a legislației sanitare în vigoare.
Comisia de cercetare disciplinară prealabilă a propus sancționarea lui Marius Nistor cu reducerea salariului de bază pe o durată de 3 luni cu 5%, dar managerul Spitalului Clinic CF Cluj-Napoca a decis ca sancțiunea finală aplicată medicului să fie reducerea cu 10% a salariului de bază pe o durată de 3 luni.
Soția acestuia, Crina Nistor, nu a putut fi sancționată, deoarece nu avea niciun contract cu spitalul clujean.
Potrivit informațiilor Ministerului Sănătății, Crina Nistor a fost în perioada 19.10.2005-19.10.2010 medic specialist medicină de familie, în perioada 10.10.2010-03.08.2014 medic rezident oftalmologie, iar abia din 17.10.2018 a devenit medic specialist oftalmologie.
De asemenea, într-un raport al DSP Cluj legat de cazul de la Spitalul Clinic CF Cluj-Napoca, directorul unității, Silviu Albu, a precizat că nu a fost notificat și nu și-a dat acordul ca soția lui Marius Nistor să efectueze o parte din pregătirea din rezidențiatul de oftalmologie la Spitalul Clinic CF.
De asemenea, din registrele spitalului reiese că, începând cu 2011, Crina Nistor, rezident oftalmologie, apare ca operator 2 în diverse operații, deși nu avea acest drept.
Deputatul Emanuel Ungureanu (USR), cel care a semnalat cazul de la Spitalul CF Cluj-Napoca, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că dosarul a fost mușamalizat de DSP Cluj și de conducerea UMF Cluj-Napoca, „astfel că nimeni nu-și asumă răspunderea cu privire la pregătirea profesională a soției medicului oftalmolog Nistor”.
„Conducerea DSP Cluj ar fi trebuit demisă de foarte mult timp. Incompetența și indolența celor care conduc această instituție sunt de notorietate. Cine răspunde de faptul că medicul Crina Nistor a practicat, fără drept, oftalmologia, timp de 10 ani? Culmea penibilului, singura sancțiune în acest caz, derizorie, de altfel, a fost aplicată de Ministerul Transporturilor, 10% reducere din salariul medicului Marius Nistor”, a spus Ungureanu.