Un medic de cabinet școlar, la aproape 1.700 de elevi și preșcolari în județul Olt
La un calcul simplu, un medic are în grijă aproape 1.700 de elevi. În mediul rural situația este și mai grea, singurul cabinet fiind în comuna Osica de Sus, iar în rest asistența medicală este asigurată de către medicii de familie, potrivit datelor remise Mediafax de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt.
Lipsa medicilor este resimțită și în unitățile de învățământ, unde elevii care acuză diferite probleme ivite în timpul programului școlar nu pot fi evaluați de către doctori.
La nivelul județului, în mediul urban funcționează doar 43 de cabinete medicale școlare, dintre care 13 în grădinițe și 30 în școli și licee. Totodată, opt cabinete stomatologice își desfășoară activitatea în școli și licee.
În cele 43 de cabinete medicale școlare sunt încadrați 20 de medici școlari, 102 asistente medicale școlare, nouă medici stomatologi și nouă asistente de stomatologie.
Practic, personalul medical deservește un număr de 33.581 de preșcolari și elevi, cuprinși în 70 grădinițe și 56 de școli și licee. La un calcul simplu, celor 20 de medici le revin câte 1.700 de elevi.
În mediul rural, singurul cabinet medical școlar există la Osica de Sus, aici fiind încadrați un medic și două asistente medicale, deservind aproximativ opt sute de preșcolari și școlari.
Specialiștii DSP Olt au precizat că pentru celelalte localități din mediul rural asistența medicală se asigură de către medicii de familie.
„Pentru celelalte localități din mediul rural, asistența medicală se asigură de către medicii de familie din comunitățile respective. Examinarea și evaluarea stării de sănătate acordate prin asistența medicală pentru elevi și preșcolari se asigură pe toată perioada în care aceștia se află în unitățile de învățământ”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.