Procurorii de la Parchetul Tribunalului Argeș au emis ordonațe de reținere pentru 24 de ore pe numele medicului psihiatru Bogdan Azamfirei și pe cel al unei asistente medicale, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Potrivit surselor citate, în același dosar, au fost puse sub control judiciar medicul Eli Morman, șefa Centrului de Sănătate Mintală din Pitești, și alte două asistente, iar cea de-a patra asistentă medicală audiată în acest caz este cercetată în libertate.
În cursul zilei de miercuri, medicul și asistenta medicală care au fost reținuți vor fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.
Totodată, miercuri, la sediul Parchetului Tribunalului Argeș au fost citate pentru audieri zeci de persoane care au beneficiat de documnete emise în fals de către cadrele medicale.
Ofițerii Direcției Generale Anticorupție, sub coordonarea Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, au făcut, mați, opt percheziții la trei cabinete medicale din Pitești și la cinci locuințe ale suspecților într-un dosar privind încadrarea în grad de invaliditate și pensionarea a sute de persoane care nu aveau acest drept.
Anchetatorii au stabilit că medicii psihiatri internau fictiv persoane, de la care luat câte 500 de lei, pentru a putea astfel să le elibereze documente medicale care confirmau încadrarea în grad de invaliditate, deși, în realitate, acestea nu sufereau de afecțiunile trecute în fișele medicale.
„Cauza privește comiterea unor infracțiuni de luare de mită săvârșite de doi medici din cadrul unui centru de sănătate din municipiul Pitești, care în schimbul unor sume de bani sau altor foloase emiteau documente medicale cu diagnostice fictive, folosite pentru obținerea unor pensii pentru invaliditate”, se arăta într-un comunicat dat publicității de Parchetul ICCJ și DGA.
Cei doi medici ar fi fost sprijiniți de patru asistente medicale, acestea fiind cercetate pentru luare de mită și complicitate la luare de mită.
„Cercetările efectuate până în prezent au evidențiat faptul că, în intervalul aprilie – iunie 2015, 288 de persoane au beneficiat de internare în scopul întrunirii condițiilor de încadrare în grad de invaliditate”, preciza Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Polițiști au ridicat de la sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Argeș și de la Casa Județeană de Pensii (CJP) documente care au fost solicitate de anchetatori.
La audieri au fost duși doi medici psihiatri, patru asistente medicale și alte peste 70 de persoane.