Un medic spune că adeverințele pentru școala online sunt aberante: „Ca să scriu că bunica suferă de o boală, trebuie să am avizul ei”
Părinții care vor școală exclusiv în online pentru copiii lor, din cazua unor probleme de sănătate ale elevilor, sau ale unor membri din familie care ar fi vulnerabili în fața bolii Covid-19, trebuie să prezinte o adeverință medicală de la doctor. Totuși, cadrele medicale atrag atenția asupra faptului că o astfel de adeverință care să ateste probleme de sănătate ale buniclor elevilor, poate fi eliberată numai dacă bătrânii sunt de acord.
Medicul Sandra Alexiu spune că a primit solicitări de adeverințe medicale pentru ca elevii să nu meargă la școala față-în-față și să rămână în online, însă, mulți uită să-i întrebe și pe bunici dacă sunt de acord ca doctorul să emită o adeverință despre bolile lor.
Dacă nu este vorba despre o problemă de sănătate a copilului, ci despre una a bunicilor cu care elevii intră în cotact, atunci, pentru emiterea adeveriței medicale este necesar acceptul bunicilor, spune medicul Alexiu.
Medic: Nu stiu cine s-a gândit la aceste tipuri de adeverințe, mai bine să citim legile cu atenție, ca să nu dăm aberații
„Sunt solicitări pentru adeverințe pentru școala online. Se uită însă că eu, ca medic, ca să scriu că bunica suferă de o boală, trebuie să am avizul bunicii. Este nevoie de acceptul pacientului. Adică trebuie să avem acceptul bunicului ca să dăm adeverința pentru copil. Nu stiu cine s-a gândit la aceste tipuri de adeverințe, mai bine să citim legile cu atenție, ca să nu dăm aberații! Să nu mai scoatem peste noapte legi și directive fără să cunoaștem legile în vigoare! Nicio adeverință nu te ferește de vreo boală”, a spus la Digi24 Sandra Alexiu.
Mai sunt câteva zile până la începutul de an școlar și, dacă părinții au motive medicale de a nu-și trimite copiii la unitatea de învățământ, aceștia pot solicita o adeverință medicală
„Părintele poate să ia această decizie, să își continue copilul educația în sistem online, să învețe de acasă și anume, pe de-o parte, dacă prezintă copilul vreo boală care s-ar putea agrava prin faptul că va veni la școală și ar putea să ia virusul, fie în momentul în care în familie avem cazuri de persoane care ar putea să fie supuse unei îmbolnăviri accentuate de virus. De aceea am prevăzut să prezinte părintele, în urma unei evaluări din familie o adeverință pe care să o dea școlii pentru a putea, în felul acesta să își continue copilul învățarea de acasă”, a declarat marți seară ministrul Anisie.