Un medic stomatolog va conduce interimar Maternitatea Ploiești
Medicul stomatolog Marius Andrei Dinu a fost numit, marți, de către conducerea Consiliului Județean Prahova, în funcția de manager interimar al Spitalului de Obstetrică-Ginceologie din Ploiești, aflat în administrarea CJ.
Administratorul public al județului Prahova, Fabioara Ionescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că Andrei Dinu va fi conduce maternitatea cel mult șase luni, timp în care va trebui organizat un concurs de management pentru conducerea unității medicale.
Ea a precizat că Dinu a fost numit manager interimar întrucât cunoaște problemele spitalului, el deținând anterior funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești.
Postul de conducere al maternității din Ploiești a rămas liber după ce managerul acestei unități medicale, Călin Boeru, aflat în funcție din 2006 și care avea un contract de management valabil până în 2017, a demisionat la sfârșitul săptămânii trecute în urma scandalului izbucnit după ce o femeie care s-a prezentat la acest spital a fost trimisă cu un taxi la București și a născut pe drum un copil declarat mort.
Noul manager interimar este de profesie medic stomatolog, are un masterat și este doctorand în științe medicale, iar la începutul acestui an s-a înscris la concursul pentru ocuparea funcției de manager al Spitalului Județean de Urgență Ploiești însă nu a reușit să treacă de examenul teoretic ce a constat într-un test de cunoștințe juridice.
O femeie în vârstă de 37 de ani, care în 15 octombrie a fost dusă la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Ploiești cu o ambulanță, având o sarcină de 32 de săptămâni, a fost trimisă cu un taxi la un spital din București, femeia spunând că o asistentă a fost cea care i-a chemat taxiul. Pe drum, în dreptul localității Ciolpani, ea a născut un copil care ulterior, la o maternitate din Capitală, a fost declarat mort.
Femeia, care mai are un copil în vârstă de 16 ani, îi consideră responsabili de situația sa pe medicii de la Ploiești, care nu i-au spus care sunt riscurile la care se supune dacă părăsește spitalul. Ea le-a declarat jurnaliștilor că a fost asigurată că nu va naște mai devreme de trei ore și că, dacă s-ar naște la Ploiești, copilul nu ar supraviețui.
Ministerul Sănătății a deschis o anchetă în acest caz, iar sâmbătă ministrul Nicolae Bănicioiu s-a aflat la Maternitatea Ploiești, el declarând că unitatea avea trei linii de gardă funcționale și că un astfel de caz putea fi monitorizat acolo.
La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat, prezent și el sâmbătă la Maternitatea din Ploiești, a afirmat că se puteau găsit soluții în cazul femeii, spunând că aceasta putea naște la Ploiești, după care se putea face transferul, eventual cu un elicopter, la o unitate medicală din Capitală care ar fi putut asigura nou-născutului îngrijirile de care avea nevoie în condițiile în care ar fi supraviețuit.
Ministrul Sănătății a sesizat Parchetul Tribunalului Prahova în cazul femeii.
Echipa de control a ministerului a constatat că la maternitatea din Ploiești protocoalele terapeutice nu sunt elaborate potrivit prevederilor ordinelor MS de aprobare a ghidurilor de practică medicală pentru specialitățile medicale, astfel încât nu există proceduri operaționale elaborate pentru fiecare manevră terapeutică diferențiat pentru personalul cu studii superioare și personalul cu studii medii.
De asemenea, protocoalele/procedurile existente la nivelul unității sunt în mare majoritate neimplementate sau se află în curs de implementare.
Din analiza Fișei de la camera de gardă a femeii care a plecat cu taxiul după ce a fost îndrumată să meargă la un spital din București, nu există acceptul în scris al acesteia și nici parafa medicului curant privind transferul interclinic către o altă unitate medicală din Capitală, reiese din același raport.
Pe de altă parte, arată Comisia de control, echipajul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Prahova care a preluat pacienta din cabinetul medicului de familie a procedat corect, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, transportând pacienta la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistență medicală de specialitate.
În raport se mai arată că, în cazul în care starea nou-născutului prematur necesita îngrijiri medicale peste nivelul celor care puteau fi acordate în maternitate, medicul curant „avea posibilitatea și obligația de a solicita un transfer de urgență, în conformitate cu prevederile OMSP nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, inclusiv prin solicitarea elicopterului medicalizat prin Numărul Unic de Apel de Urgență 112”.
Comisia de control mai spune, despre plecarea femeii spre București cu taxiul, neasistată medical, că nu se poate stabili dacă ea a făcut asta de bună voie