Prima pagină » Știri » Un membru al CNA cere românilor să nu mai plătească taxa TV

Un membru al CNA cere românilor să nu mai plătească taxa TV

Un membru al CNA cere românilor să nu mai plătească taxa TV
Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), le cere românilor să nu mai plătească taxa TV, acuzându-l pe Stelian Tănase, șeful Televiziunii Române, că vrea să înființeze 84 de posturi de conducere în cadrul instituției. "Taxa românilor nu este folosită pentru conținut editorial, ea este folosită pentru achiziționarea de autoturisme personale de 60.000 de euro și să se plătească noi directori", a spus Jucan din fața studioului TVR Cluj.

„Din păcate, vedem o serie de măsuri pe care conducerea TVR ține neapărat să le adopte. Această situație în care se află TVR, cu conturile blocate, din nou, este o situație care afectează în mod direct conținutul editorial și de aceea, în calitate de membru CNA, reacționez (…) Dacă astăzi în ședința Consiliului de Administrație, cu conturile blocate, se dorește în continuare înființarea celor 84 posturi de conducere fără consultarea studiourilor teritoriale, le solicit membrilor Consiliului de Administrație demisia, dar mai ales fac un apel către români să nu mai plătească taxa TV. În condițiile în care televiziunea se află cu conturile blocate, în condițiile în care românii plătesc această taxă, această taxă trebuie plătită numai într-un context transparent, numai în situații corecte de distribuire a bugetului public, fără posibilitatea Guvernului de a interveni politic și fără alte pârghii de a tunuri din bani publici. În aceste condiții în care aceste lucruri nu se întâmplă solicit românilor să nu mai plătească taxa TV până în momentul în care nu există un plan clar de redresare a TVR din partea conducerii sau a Parlamentului care trebuie să ia atitudine”, a spus Jucan, citat de monitorulcj.ro.

Jucan se întreabă de ce TVR are nevoie de 60 de mașini noi, de 60.000 de euro ifecare, și de ce este nevoie de înființarea a 84 de posturi noi de conducere. ”Pentru ce este nevoie de 60 de autoturisme noi de 60.000 de euro? Pentru ce este nevoie de înființarea a 84 de posturi de noi directori într-o instituție în care oamenii sunt dați afară, într-o instituție care trăiește de la o zi la alta, pentru ce trebuie să plătească românii încă 84 de salarii de directori? (…) Actuala conducere a spus că aceste 84 de posturi sunt posturi existente, e adevărat, dar nu la nivel de directori. Sunt posturi de șofer, femei de serviciu, pe care le transformă în posturi de conducere cu suplimentare de la bugetul de stat. Este inadmisibil ca din bani publici TVR să ignore responsabilitatea pe care o are”, se întreabă retoric membrul CNA.

Jucan este de părere că ștergerea datoriilor, fără a fi coroborată și cu alte măsuri, nu reprezintă o soluție pentru TVR. ”Ștergerea datoriilor este o soluție, dar nu doar atât. Dacă după ce ai șters datoriile mergi pe același mecanism greșit în cel mult patru ani vei face din nou datorii. Ștergerea datoriilor trebuie să vină cu un set de măsuri clare care pot avea următoarea formă: eliminarea publicității de la postul public de televiziune atâta timp cât există o taxă care să asigure postului public de televiziune minimul necesar. Eliminarea publicității poate fi realizată numai cu mărirea taxei TV. Bugetul TVR trebuie lăsat singur, sursa principală să fie bugetul consolidat care vine de la români”, a mai spus Jucan.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat, luni, conturile Societății Române de Televiziune (SRTv), având în vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat. Motivul blocării conturilor ar fi datoriile pe care le are SRTv la bugetul de stat și faptul că sub conducerea lui Stelian Tănase, președintele – director general al TVR, instituția nu ar mai fi respectat memorandumul din 2012, prin care Guvernul a permis eșalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe o perioadă de șapte ani, au mai spus sursele citate. Această situație, care ar putea duce la blocarea activității televiziunii publice, urmează să fie analizată în ședința de marți a Consiliului de Administrație (CA) al TVR. Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condițiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei și cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanții instituției pe 6 aprilie, într-o conferință de presă la care a participat și Stelian Tănase. ANAF a mai blocat conturile SRTv în mai 2012, din cauza datoriilor acumulate – din 2005 până la finalul lui 2011 – către bugetul de stat, care erau la momentul respectiv în valoare de 308 milioane de lei, din care 229 de milioane de lei debite, diferența fiind reprezentată de penalități, mai scrie monitorulcj.ro.

Autor

Citește și