Prima pagină » Știri » Un membru CNA sare în ajutorul programelor culturale. „Eu refuz să cred că poporul român este dobitoc”

Un membru CNA sare în ajutorul programelor culturale. „Eu refuz să cred că poporul român este dobitoc”

Un membru CNA sare în ajutorul programelor culturale.
Valentin Jucan, membru al CNA, a propus, marți, ca radiodifuzorii să plătească sume minore pentru diferite documente pe care le depun la Consiliu, suma strânsă, estimată de acesta la 15 milioane de euro, urmând să fie folosită pentru ajutarea posturilor TV și radio să realizeze emisiuni culturale.

Valentin Jucan, membru al CNA, a propus, marți, ca radiodifuzorii să plătească sume minore pentru diferite documente pe care le depun la Consiliu, suma strânsă, estimată de acesta la 15 milioane de euro, urmând să fie folosită pentru ajutarea posturilor TV și radio să realizeze emisiuni culturale.

Valentin Jucan a făcut aceste afirmații în ședința de marți a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), în momentul în care membrii CNA au analizat mai multe ediții ale unor emisiuni de tip tabloid difuzate de posturi de televiziune generaliste.

„Pentru a sprijini radiodifuzorii, dincolo de dialogul absolut necesar și de îmbunătățirea relației pe care o avem cu ei, neavând la dispoziție niște sume clare și în măsura în care CNA poate să transmită legiuitorului așa ceva, ar trebui să înființăm un fond care se poate constitui din taxe foarte mici luate de la fiecare dintre cei peste 600 de radiodifuzori (din România, care operează licențe audiovizuale, n.r.), spre exemplu pentru un document depus la CNA pentru modificarea acționariatului”, a spus Valentin Jucan.

El a precizat că într-un astfel de caz s-ar putea strânge un fond de minimum 15 milioane de euro anual, care ar putea fi folosit tot în sprijinul radiodifuzorilor.

„Acest fond să-l întoarcem radiodifuzorilor și să facem concurs tematic pentru emisiuni cultural-educative, să-i ajutăm în acest demers pe care și Uniunea Europeană îl susține (…) Haideți să facem noi CNA ceva, pentru că suntem o instituție independentă. Cred că CNA ar fi locul cel mai potrivit de unde (radiodifuzorii, n.r.) ar putea să își ia aceste sume. Și putem să îi sprijinim și pe această cale în crearea acestor emisiuni culturale care nu aduc acel rating de care avem nvoie, dar și acele sume de bani de care ei au nevoie”, a mai spus Valentin Jucan.

El a adăugat că soluția în cazul emisiunilor care încalcă legislația audiovizualului nu sunt sancțiunile. „Eu cred că putem să dăm amenzi câte vrem. Putem să dăm și întreruperea emisiei pentru zece minute, pentru o mie de minute, nu cred că asta e soluția. Putem să facem studii, să ne cățărăm pe clădiri cu patronul de la România TV, de la Antena, cu cine vrem (…) Atât timp câți acești radiodifuzori nu au capacitatea de a face și altceva, nu vor face. Eu refuz să cred că poporul român este dobitoc și toată lumea își dorește mizeria de la televizor. În timp ce avem dialogul cu ei, hai să creăm acest fond”, a spus Jucan.

El a precizat și faptul că „totul e pe bani” în cazul radiodifuzorilor. „E pe bani, în niciun caz nu e pe deontologie (…) Cu cât îi amendăm mai mult, indiferent dacă e un subiect tabloid sau politic, cu atât mai mult îi îngropăm în fața celor care finanțează aceste drapaje”, a mai spus Jucan.

Până în momentul difuzării acestei știri, membrii CNA nu au luat o decizie și nu au votat o eventuală constituire a unui astfel de fond.

Citește și