Un membru CSM: Marea masă onestă a magistraților poate să nu permită derapajele falșilor lideri
„Ziua de 14 mai 1948 a însemnat începutul luptei pentru Adevăr și pentru neamul românesc prigonit de comuniști. În numele jertfei lor, a statorniciei și a mărturisirii Adevărului, statul și sistemul de justiție trebuie să continue să adopte aceeași conduită impecabilă și să nu cedeze în fața presiunilor de orice fel. Nu avem dreptul să uităm sau să minimalizăm jertfa lor deoarece, aceasta, pentru noi a fost adusă. Astăzi (marți, n.r.) cinstim memoria martirilor români din temnițele comuniste. În temnițele de la Aiud, Gherla, Târgu Ogna, Pitești, Canal, Baia Sprie, Jilava martirii au suferit bătăi, umilințe, torturi fizice și psihice, în numele poporului român și în numele tradițiilor noastre creștine”, transmite Victor Alistar, membru CSM, reprezentantul societății civile, prin intermediul unui comunicat de presă.
Alistar a mai subliniat că, pe lângă cinstirea memoriei martirilor, este momentul și „să reflectăm la vremurile pe care le trăim, să ne îngrijim ca să nu mai ajungem niciodată acolo”.
„Este momentul ca magistrații, în practica și conduita lor, să se asigure că rolul și misiunea care le-au fost încredințate de societate sunt pe deplin înțelese și asumate astfel încât:
– Să demonstreze că justiția este un factor în sprijinul societății și nu un dominator al societății;
– Să judece și să acționeze în litera și spiritul legii și nu să reinterpreteze voința legii raportat la propria voință;
– Să respingă pe oricine din corpul magistraților care mistifică, denaturează, manipulează adevărul pentru scopuri personale de preamărire;
– Să respingă vendetismul, vedetismul și veleitarismul din sistemul de justiție;
– Să înțeleagă că dreptatea înseamnă echitate și ea este prescrisă numai de lege, nu de protocoale secrete care desfid dreptul la apărare, nu de curente ideologice neomarxiste, nu de rapoarte de experți nelegitimați de nimeni și nu de jocuri hegemonice sau de culise din sistemul judiciar sau din afara lui;
– Să asigure o practică unitară care să elimine echivocul din actul de aplicare a legii;
– Să nu mai confunde independența cu impunitatea, democrația cu magistocrația sau ordinea constituțională cu ordinea ideologică partizană;
– Să trateze independența ca o garanție data justițiabililor și nu ca pe un beneficiu personal”, mai transmite sursa citată.
Victor Alistar a mai atras atenția că momentul 14 mai 1948 este unul de referință care trebuie să oblige justiția contemporană să „spele păcatele” celei de atunci.
„Atunci eram sub ocupație militară iar acum sub ocupație ideologică, și atunci și acum vedeam și vedem promovarea „magistratul de tip nou”. Marea masă tăcută, onestă și echilibrată a magistraților poate să nu permită derapajele unor falși lideri care se folosesc de sistemul judiciar pentru interesele și ideologiile lor partizane și poate să nu permită ocuparea ideologică a justiției sau deturnarea de la rolul și menirea sa”, mai spune Alistar.