Ministerul Transporturilor vrea să unească majoritatea localităților cu potențial turistic care la ora actuală sunt izolate de drumurile naționale în cel mult șapte ani de zile. Valoarea investițiilor se ridică la peste un milliard de euro pentru această perioadă, acestea urmând să se realizeze preponderent cu bani de la bugetul de stat.
Potrivit ministrului Ludovic Orban în acest moment proiectul de memorandum care va fi înaintat Guvernului a fost finalizat. Acesta cuprinde peste o sută de zone turistice din țară. “Avem în România zeci de zone turistice care nu pot fi dezvoltate din cauza infrastructurii. Nu se poate să avem un castru roman la 15 kilometri de Buzău și să nu avem până acolo un drum național”, a precizat ministrul Transporturilor Ludovic Orban. Același ofocial a declarat că programul de legare la un drum național al acestor destinații turistice este la fel de improtant ca programul de autostrazi dezvoltat la ora actuala în România.
Într-o primă fază a acestui proiect vor fi trecute din subordinea autorităților locale în subordinea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale între 450 și 500 de km de drumuri comunale și forestiere. Aceasta din urmă va efectua investițiile de aducere la standard european a acestor drumuri. Potrivit oficialilor din Minister, pe drumurile forestiere nu vor exista defrișări, iar lucrările care vor necesita exproprieri sunt în număr foarte mic. În paralel cu acest program, comunitățile locale care doresc să valorifice potențialul turistic al zonelor pot apela pentru reabilitarea drumurilor la fondurile nerambursabile, conferite de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea regională. “Consiliile locale care au proiecte de dezvoltare a acestor drumuri pot accesa fonduri europene prin Programul Operațional Regional, toate celelte drumuri vor fi preluate de CNDR pentru efectuarea de investiții”, a incheiat Ludovic Orban. (Lucian HAINĂROȘIE)