„În vederea informării corecte a opiniei publice, referitor la situația numerică actualizată a persoanelor condamnate care au fost puse în libertate ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea 169/2017, transmitem: în perioada 19 octombrie – 19 noiembrie, din unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost puse în libertate, la termen, 701 persoane”, afirmă sursa citată.
Sindicaliști: ANP dezinformează. Circa 1.600 de deținuți, eliberați, în realitate, în ultima lună
„Astăzi (marți – n.red.), ANP a informat că în perioada 19.10 – 19.11.2017 au fost puși în libertate, la termen, un numar de 701 deținuți ca urmare a aplicării legii recursului compensatoriu. Același gen de dezinformare prin omisiune pe care a comis-o recent ministrul Juistiției în Parlament, în încercarea de a induce în eroare opinia publică”, potrivit unui comunicat de presă al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).
În realitate, arată sursa citată, în această perioadă, au fost eliberați 1.588 de deținuți, din care 887 liberați condiționat în urma aplicării beneficiului prevăzut de Legea recursului compensatoriu.
„În această perioadă numărul deținutillor din penitenciare a scăzut de la 25.798 (la 19 octombrie) la 24.210 (la 21 noiembrie). Aritmetica nu poate fi înfrântă nici măcar de către ministrul Justiției în asociere cu șeful penitenciarelor. În aceste condiții, estimăm că în 60 de zile de la aplicarea acestei legi vor beneficia peste 3.000 de deținuți de această grațiere mascată, urmând că în primele 12 luni să fie aproximativ 8.000 de beneficiari, indiferent de natură și gravitatea infracțiunii”, afirmă reprezentanții sindicatului.
În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare au fost eliberați 529 de deținuți. Alți 3.349 de deținuți au obținut dreptul de a solicita eliberare condiționată. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, recent, că, în penitenciarele din Românie, sunt 25.093 de deținuți.
Potrivit Legii recursului compensatoriu, la 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, deținutul are beneficiul unui număr de șase zile care se consideră efectiv executate.