Un elev de clasa a V-a, din Constanța, a fost umilit, batjocorit și agresat de unii dintre colegii lui în timp ce ceilalți, în loc să intervină să îl ajute, filmează scenele șocante.
Actul de bullying a avut loc la Școala numărul 23 „Constantin Brâncoveanu” din Constanța, în timpul pauzei dintre ore. În imagini se poate observa cum băiatul este agresat și umilit de unii colegi, în timp ce alții filmează incidentul fără să intervină. Persoana care surprinde scenele susține că filmează pentru „a-i arăta mamei lui”, însă momentan nu se știe la mama căruia elev de referea.
Biatul este stârnit de mai mulți elevi, în timp ce alții strigă „MMA! MMA! MMA” (n.r. arte marțiale mixte) iar unii râd. La un moment dat, unul dintre elevii implicații spune „Bate-mă, c**e, dacă poți”.
Inspectorul şcolar general Sorin Mihai a declarat că este împotriva oricei forme de violență în școli, potrivit replicaonline.ro.
„Eu am fost la şcoala 23, am vorbit cu directorul, cu directorul adjunct şi cu dirigentele clasei a V-a C, unde învaţă băiatul implicat în conflict. Am luat legătura cu consilierul şcolar din instituţie, le-am solicitat să spună care e situaţia şi ce anume s-a întâmplat, de ce nu a fost un cadru didactic care să îi supravegheze. Eu am fost informat de situaţie luni, şi aştept raportul pentru a vedea ce măsuri putem lua.
Din ce am văzut pe filmuleţe, erau elevii nesupravegheaţi într-o sală de clasă, dar aştept raportul complet. Eu nu accept nici o formă de violenţă în şcoli, dar vreau să văd de ce filmau atâţia copii acolo şi ce se întâmpla. În această speţă eu zic că discutăm despre un caz de bullying, se vede foarte clar pe imagini, dar vreau să aflu care a fost situaţia exactă, să putem gestiona situaţia cum trebuie din punct de vedere emoţional. Pe noi ne interesează situaţia emoţională a copilului, dar şi să nu se mai repete astfel de manifestări”, a declarat acesta.
De asemenea, și directorul școlii Beatris Geanina Roșcan a comentat cazul de bullying anunțând că și poliția a fost înștiințată despre incident.
„Noi, vizavi de aceste fapte avem toleranţă zero pentru că nu putem accepta acest fel de comportamente. Avem o comisie creată la nivelul instituţiei de învăţământ, în care sunt implicaţi chiar şi părinţii elevilor de la clasă, consilierul şcolar, diriginta. Au avut loc şedinţe cu părinţii atât fizic cât şi online, secţia 4 de Poliţie a fost şi ea înştiinţată, şi am demarat un plan de măsuri pe care îl avem realizat în colaborare cu instituţiile care sunt implicate. Băiatul agresat nu este foarte afectat, am discutat şi cu mama, însă nu mă pot pronunţa.
S-au aplicat o serie de teste de evaluare psihologică a căror interpretare urmează să îmi fie adusă şi mie la cunoştinţă. Copiii aceştia nu au încheiat clasa a IV-a împreună, nu au interacţionat între ei, nu au avut posibilitatea să se cunoască şi poate că şi din cauza aceasta a existat acest conflict. Din câte am înţeles din ancheta făcută, băiatul era un pic supărat din cauză că nu va lua o notă foarte bună la un test de la ora anterioară, şi din cauza aceasta a izbucnit acel conflict. Însă nimic nu scuză manifestările de violenţă şi sperăm să nu ne mai întâmple”, a declarat directorul.
Un studiu realizat de Fundaţia World Vision România arată că 71% dintre elevii din România au fost martori sau victime ale violenţei la şcoală. În plus, un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii plasează România pe locul 3 într-un clasament al ţărilor care au probleme cu violenţa în şcoli.
Potrivit specialiştilor care au realizat studiul, fenomenul se manifestă prin comportamente agresive verbale sau fizice asupra copiilor, cu intenţia de a-i supăra, a-i intimida sau de a le provoca teamă. De cele mai multe ori agresorii sunt alţi copii, de aceeaşi vârstă sau mai mari, iar cauzele sunt multiple. Printre ele se numără chiar abuzurile din familie sau actele de violenţă la care aceştia sunt martori sau victime.