Un nou caz de cancer este diagnosticat în UE la fiecare 9 secunde. Comisia a lansat o consultare publică pentru un Plan de luptă / Ministerului Sănătății urmărește o schimbare de paradigmă
Timp de 12 săptămâni, cetățenii europeni și părțile interesate pot să își exprime punctele de vedere pentru creionarea celor mai bune modalități de abordare a acestei probleme în UE.
Lansată în cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, consultarea publică lansată de Comisia Europeană la nivelul UE va contribui la elaborarea planului, va identifica domeniile-cheie și va analiza acțiunile viitoare.
Potrivit Comisiei, până în iulie, se vor discuta cu statele membre anumite elemente ale planului și se vor organiza consultări specifice cu părțile interesate, iar documentul va fi prezentat înainte de sfârșitul acestui an.
Scopul acestui plan, asumat de președintaCE, Ursula von der Leyen în orientările sale politice și după cum a fost indicat în scrisoarea de misiune a comisarului pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, este de a reduce suferința provocată de cancer și va sprijini statele membre în îmbunătățirea gestionării și îngrijirii necesare în cazul acestei boli.
„În fiecare an, în Uniunea Europeană 3,5 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. Aceasta este o problemă de sănătate gravă, care va afecta în mod direct 40 % dintre cetățenii UE, cu un impact important asupra economiilor și sistemelor de sănătate europene. Cu toate acestea, având în vedere că până la 40 % din cazurile de cancer sunt atribuite unor cauze care pot fi prevenite, sfera de acțiune și potențialul de reducere a numărului de cazuri din UE sunt imense”, a transmis marți, printr-un comunicat de presă, Reprezentanța Comisiei Europene în România.
„Cu toții avem un prieten, un coleg sau o rudă care s-a confruntat cu această problemă. Cu toții am trăit aceeași senzație de tristețe și de neajutorare. Însă există ceva ce putem face – individual și împreună. La nivelul statelor membre și la nivelul Uniunii Europene. Desigur, nu pornim de la zero. Dar putem face mult mai mult decât ce facem în momentul de față. Astăzi, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, ne angajăm pe o cale comună care va conduce la Planul de acțiune european de luptă împotriva cancerului. Împreună putem schimba lucrurile: prin prevenire și cercetare, printr-o nouă strategie în materie de date și prin egalitatea de tratament în întreaga Europă”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
Lupta împotriva cancerului are o importanță fundamentală pentru viitorul Europei. Un nou caz de cancer este diagnosticat în UE la fiecare 9 secunde. Cancerul este a doua cauză a mortalității după bolile cardiovasculare. În plus, incidența cancerului constituie o povară imensă pentru sistemele de sănătate și sociale, exercită presiuni asupra bugetelor guvernamentale și are un impact negativ asupra productivității și creșterii economice, inclusiv asupra sănătății forței de muncă din UE. Cancerul este o boală complexă cauzată de o combinație de factori multipli, inclusiv predispoziția genetică, influențele mediului sau ale stilului de viață și agenți infecțioși. Până în 2035, cazurile de cancer s-ar putea dubla și, în absența unor măsuri suplimentare, această boală ar putea deveni principala cauză de deces în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, 40 % din totalul cazurilor de cancer pot fi prevenite dacă se implementează recomandările de reducere a riscului, astfel cum se prevede în Codul european împotriva cancerului.
Planul european de luptă împotriva cancerului, care va fi prezentat până la sfârșitul acestui an, va propune acțiuni pentru fiecare etapă esențială a bolii, potrivit Reprezentanței Comisiei.
MS are în lucru un nou Masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului
Delegația României la evenimentul găzduit marți de Parlamentul European a fost condusă de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăți, potrivit unui comunicat de presă transmis de instituție.
„În momentul de față în România există măsuri de control al cancerului, programe naționale, politicile și reglementările. Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în țara noastră. În acest domeniu, echipa Ministerului Sănătății urmărește o schimbare de paradigmă prin dezvoltarea programelor de depistare precoce a afecțiunilor oncologice, astfel încât să existe posibilitatea unei rate mai mari de succes în asigurarea tratamentului”, arată Ministerul Sănătății.
De asemenea, Ministerul Sănătății a dezvoltat o strategie care cuprinde măsuri pe termen scurt și mediu pentru acest domeniu. „Începând cu luna aprilie 2020, odată cu intrarea în vigoare a noului Contract -Cadru, împreună cu comisiile de chirurgie și chirurgie oncologică a fost gândit și va fi funcțional un nou tip de program curativ de chirurgie oncologică. Este un program chirurgical care nu există până în prezent și care este gratuit pentru pacienți. De asemenea, este prevăzut ca programele de radioterapie și chimioterapie care sunt vitale să fie finanțate la costuri reale. Ministerul Sănătății urmărește dispariția listelor de așteptare pentru imagistică performantă (Computer Tomograf, RMN, PET-CT)”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.
Instituția anunță că va fi continuată și urgentată implementarea programelor pentru depistarea precoce (screening) a bolilor cu cea mai mare incidență în rândul populației (cancer de col uterin, cancer de sân, colorectal și hepatite), ce beneficiază de o finanțare europeană importantă, de peste 100 milioane de euro.
„Pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale pentru pacienții oncologici, Ministerul Sănătății are în lucru și un nou Masterplan pentru prevenirea și controlul cancerului, în acord cu ultimele direcții ale UE, dar și cu nevoile reale a pacienților cu afecțiuni oncologice. Documentul stabilește priorități de dezvoltare facilitând astfel un proces decizional coerent la nivelul Ministerului Sănătății. Masterplanul prevede dezvoltarea de acțiuni și măsuri pe mai multe pe mai multe paliere, respectiv prevenție, diagnostic precoce, tratament, îngrijiri paliative si de hospice, reabilitare oncologică, psiho – oncologie și cercetare”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.