Un nou caz de fraudă. O firmă a găsit carne de cal într-un lot etichetat drept carne de vită. 10% din cantitate a fost vândută

Publicat: 17 03. 2013, 21:52
Actualizat: 29 07. 2014, 20:37

ANSVSA a comunicat duminică informații privind un nou caz în care carne de cal a fost etichetată drept carne de vită, fără a preciza locul sau numele firmelor implicate.

În data de 13 martie, ANSVSA a fost anunțată de către un procesator din industria alimentară despre o suspiciune de substituire de specie în cazul unor produse din carne. 

„Probele au fost prelevate de către procesator în cadrul programului de autocontrol, în produsul finit rezultat în urma procesării și etichetat ca având în componență carne de vită, identificându-se prezența ADN-ului specific de cal”, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare.

90% din cantitate a fost retrasă de la comercializare

Ca urmare a verificărilor privind trasabilitatea materiilor prime și a produselor rezultate, inspectorii au ajuns la concluzia ca materia primă a fost livrată de la un depozit din România.

„Din cantitatea totală, au fost retrase de la comercializare produse identificate din lotul respectiv, într-un procent de peste 90%”, menționează sursa citată. 

„Precizăm că în acest caz nu se aduce atingere siguranței alimentare, fiind vorba despre o fraudă, realizată prin substituirea de specie și despre dezinformarea consumatorului prin etichetare necorespunzătoare”, a precizat ANSVSA, care a anunțat și celelalte autorități abilitate ale statului și continuă verificările până la stabilirea trasabilității cărnii.