Mai mulți angajați de la Centrul Chinologic Sibiu au depus plângeri împotriva șefului lor, Crișan Lăzureanu, pe care-l acuză de „hărțuire sexuală” și de furt.
Drept răspuns, Lăzureanu a declarat postului Transilvania Live că povestea este veche și că totul pornește de la un angajat cu care a avut mai multe conflicte încă de anul trecut.
„În urma cu un an, un coleg agent de la Centrul Sibiu, având divergențe cu concubina lui, care este angajată la Centru, a pornit un razboi surd și mi-a facut fel de fel de acuzații care au fost verificare, care s-au dovedit ireale…M-a acuzat că am întreținut relații sexuale cu concubina lui cu care acum este împreună”, a explicat Lăzureanu. Potrivit lui Lăzureanu , acesta avut mai multe controale de la IGPR și chiar dosare pe rolul instanței, in urma plângerilor.
Secretar de stat MAI: Avem indicii
Secretarul de stat în Ministerul de Interne Anghel Andreescu a declarat, joi, referitor la scandalurile din Poliție, că sunt indicii că ar fi probleme și la Centrul Chinologic de la Sibiu, iar un șef serviciu de la Școala de Subofițeri Slatina ar fi acuzat de o fostă subalternă că o hărțuia sexual.
Șeful Departamentului Ordine și Siguranță Publică, secretarul de stat Anghel Andreescu, a anunțat, într-o conferință de presă, că s-au declanșat verificări care privesc climatul organizațional la Poliția Română, Poliția de Frontieră, Jandarmerie și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Andreescu a precizat că pentru aceste verificări au fost detașați toți psihologii ministerului și peste o sută de sociologi din cadrul instituției.
Referitor la scandalurile din ultima vreme, Anghel Andreescu a spus că există indicii că ar fi probleme și la Centrul Chinologic de la Sibiu.
Totodată, Andreescu a menționat că un șef serviciu de la Școala de subofițeri de la Slatina, Gheorghe Junoiu, acuzat de o fostă subalternă că o hărțuia sexual pe vremea când aceasta lucra la blocul alimentar, a fost mutat la o altă unitate până la finalizarea cercetărilor.
Secretarul der stat din MAI a menționat că anchetele de la IPJ Olt și Ilfov continuă și, în funcție de rezultate, vor fi dispuse măsuri în consecință.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, joi, că în cazul controalelor declanșate la toate inspectoratele de poliție din țară este urmărită partea care se vede mai puțin și care ține de comportament.
„Să terminăm odată, trebuie să rupem pisica! Înțeleg că vor mai fi niște probleme pe la Ilfov, pe la Sibiu, dar nu știu încă, așteptăm rezultatele verificărilor”, a spus ministrul Radu Stroe, la intrarea în sediul Ministerului Afacerilor Interne.
Ministrul a subliniat că în România sunt 52.000 de polițiști și el trebuie să apre demnitatea acestor oameni.
„Aceste cazuri sunt doar câteva, două, șapte, zece, 20, 50, nu știu poate 100, dar ei sunt 52.000. Prin urmare eu trebuie să apăr demnitatea instituției și a acestor oameni care muncesc zi și noapte”, a spus ministrul de Interne.
Întrebat dacă intenționează să facă schimbări la conducerea Poliției Române în urma scandalurilor din ultima perioadă, Radu Stroe a spus că nu a luat încă o decizie.
„Nu știu încă, vom vedea cum se descurcă (șeful Poliției Române, Petre Tobă, n.r.) în perioada următoare”, a declarat Radu Stroe.
Ministrul de Interne, Radu Stroe, a dispus o serie de controale la inspectoratele județene de poliție cu privire la respectarea principiilor de etică și deontologie profesională, pentru a fi identificate și sancționate practici discriminatorii în raport cu angajatele și alte aspecte neconforme.
„Din dispoziția ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe, echipe de specialiști din cadrul Aparatului central al MAI și ai Inspectoratului General al Poliției Române se vor deplasa la mai multe inspectorate de poliție județene pentru realizarea unor verificări cu privire la respectarea principiilor de etică și deontologie profesională”, se arată într-un comunicat al Ministerului Administrației și Internelor.
Din aceste echipe de verificare vor face parte sociologi, psihologi, dar și ofițeri din structurile de control.
„Cu ocazia acestor misiuni vor fi identificate situațiile care reprezintă atitudini neconforme reglementărilor în vigoare în relația șef-subordonat, practici discriminatorii în raport cu angajatele și alte aspecte care privesc climatul organizațional în interiorul acestor unități”, precizează sursa citată.
Conducerea Ministerului Afacerilor Interne susține că „își reafirmă întreaga disponibilitate pentru identificarea și sancționarea drastică a oricărui tip de atitudini care încalcă prevederile legale, ordinele interne și normele privind deontologia profesională specifică funcției publice de polițist”.
Controalele dispuse de ministrul Stroe vin în urma scandalului declanșat în seara de 26 decembrie, când polițista Melania Renghea de la Poliția Balș și fostul său superior Gheorghe Barbu au ajuns la spital după ce femeia, care susține că polițistul ar fi violat-o, l-a înjunghiat pe acesta de mai multe ori în abdomen.