Senatorul PSD Dan Șova este urmărit penal într-un nou dosar legat de CET Govora, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu, alături de directorul general al CET Govora, Mihai Bălan, acuzat de abuz în serviciu, și de directorul economic al instituției, Constantin Lăpădat, acuzat și el de abuz în serviciu.
Procurorii DNA arată că în perioada 2006-2008, Dan Șova, în calitate de reprezentant al casei de avocatură „Șova și Asociații”, i-a determinat pe Mihai Bălan și pe Constantin Lăpădat să încheie două contracte de asistență juridică, „în termenii impuși de el, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale în vigoare, la acea dată, cu privire la achizițiile publice”.
CET Govora a încheiat la 1 martie 2006 și la 19 martie 2008, cu societatea de avocatură „Șova și Asociații”, două contracte de aistență juridică care includeau și onorarii de succes de 667.409,20 euro, respectiv 1.822.928 lei, adică în total peste 1,1 milioane de euro, la cursul de schimb de la vremea respectivă.
„Cele două contracte distincte au fost încheiate în condițiile în care SC CET Govora avea contract cadru de asistență juridică valabil, având același obiect, încheiat cu aceeași Societate Civilă de Avocați „Șova și Asociații””, arată DNA.
Sumele respective sunt considerate drept prejudiciu adus CET Govora, respectiv un folos necuvenit pentru casa de avocatură a lui Dan Șova.
Dan Șova mai are un dosar penal în cazul CET Govora, în care procurorii DNA au solicitat avizul Senatului pentru reținerea și arestarea sa preventivă. Comisia Juridică a dat deja aviz pozitiv pentru aceste cereri, iar plenul Senatului urmează să voteze asupra cererilor DNA miercurea viitoare, pe 3 decembrie.
În acest dosar, Dan Șova este acuzat de trafic de influență, în urma căruia ar fi obținut pentru sine 100.000 de euro.
În acest caz, procurorii DNA arată că în perioada octombrie 2011-iulie 2014, Șova ar fi cerut mai multe sume de bani, primind în total 100.000 de euro, de la o persoană care l-a denunțat. În schimb, Șova a intervenit pe lângă directorul centralei de energie termică Govora, pentru a asigura încheierea unui contract de asistență juridică, de tip abonament lunar, cu o casă de avocatură, în baza căruia casa urma să primească 10.000 de euro pe lună.
Șova a pretins pentru intervenția sa 5.000 de euro pentru fiecare lună de executare a contractului cu CET Govora, adică 50% din valoarea lunară a acestuia, arată DNA.