Cercetătorii au stabilit de mai mult timp că marijuana poate provoca pierderi de memorie, dar noul studiu arată că fumatul de canabis îi poate face pe utilizatori mai predispuși la a-și „aminti” fapte care nu s-au petrecut în realitate.
Studiul, publicat în revista Molecular Psychiatry, a comparat un grup de 16 persoane care fumau marijuana în mod regulat cu un grup de control, ai cărui membri au fumat de mai puțin de 50 de ori în toată viața lor. Participanților la studiu li s-a cerut să memoreze o serie de cuvinte, iar, la puțin timp după aceea, li s-a cerut să recunoască cuvintele, cercetătorii adăugând și termeni care nu fuseseră pe lista inițială.
Utilizând o serie de analize care presupuneau scanarea creierului, savanții au observat că fumătorii de marijuana erau mai predispuși la a-și aminti cuvinte capcană, similare cu cele de pe lista inițială, dar care nu fuseseră incluse acolo. Cercetătorii au concluzionat că „fumătorii de marijuana abstinenți prezintă o susceptibilitate crescută de a avea amintiri false, de a eșua în identificarea stimulilor falși precum evenimente care nu au avut loc”.
Din moment ce toți cei care au fost implicați în studiu nu au fumat marijuana cu o lună înainte, oamenii de știință au ajuns la concluzia că efectele canabisului s-au resimțit „chiar și atunci când fumătorii erau abstinenți și «curați», sugerând o compromitere de lungă durată a memoriei și a mecanismelor de control cognitiv implicate în monitorizarea realității”.
Problemele ar putea fi legate de schimbările de ordin fiziologic pe care canabisul le are asupra creierului. Atât memoria slabă, cât și amintirile false pot fi rezultatul efectelor pe care le are mărimea hipocampusului, o regiune cheie a creierului implicată în procesarea amintirilor.
Deși diferențele dintre cele două grupuri implicate în studiu erau mari, iar savanții susțin că rezultatele sunt relevante din punct de vedere statistic, ambele grupuri studiate au fost alcătuite din destul de puțin membri.