Prima pagină » Știri » Un nou scandal în spitale: mai multe operații pentru copiii internați la Colțea, oprite

Un nou scandal în spitale: mai multe operații pentru copiii internați la Colțea, oprite

Un nou scandal în spitale: mai multe operații pentru copiii internați la Colțea, oprite
Nervi și tensiune pentru părinții care aveau copiii programați la Spitalul Colțea pentru implantarea unor dispozitive de care depinde auzul. Operațiile de implant cohlear la copii, realizate de șapte ani în unitate, au fost oprite pe motiv că spitalul e de adulți. După intervenția ministrului Sănătății, dispozitivele alocate celor mici au fost transferate la Spitalul "Marie Curie".

Implantul cohlear e cheia spre o viață normală pentru cei care nu aud. Sunt liste de așteptare pentru dispozitivul care costă în jur de 100.000 de lei, dar e gratuit printr-un program național. Cinci copii erau programați pentru operație la Colțea, zilele trecute. Surpriză însă.

Tatăl unui copil: „Când am ajuns acolo, ni s-a spus că e unitate pentru adulți și în consecință nu operează copii. Puneți-vă în situația unui părinte care află vestea asta. Prioritatea mea nu e niciun scandal din sănătate, nu mă interesează decât copilului să-i fie bine”.

Din 2009, de când se derulează programul de implant cohlear la clinica ORL, medicii de la Colțea au operat și bebeluși de un an. Un profesor din Austria a ajutat mereu echipa de români. A venit și de data aceasta, dar operațiile la copii fuseseră oprite, scrie tvr.

Dr. Marian Stamate, medic ORL, Spitalul Colțea: „Motivația a fost că nu putem să internăm din motive de SIUI, dar și că există dubii asupra competenței echipei chirurgicale și anestezice, ceea ce este complet incorect. Am operat câte 2-3 copii pe an”.

Conducerea a decis să interzică intervențiile la minori săptămâna trecută, după ce a aflat că erau cinci copii programați la implant. Medicul anestezist ceruse niște dispozitive speciale pentru copii, inclusiv un defibrilator adaptat.

Dr. Mihaela Pârvulescu, director medical Spitalul Colțea: „Suntem ca profil spital de adulți. Sigur că medicii noștri au mai operat, se pare, copii, noi am aflat întotdeauna post-factum, de aceea au și fost raportați la casă, fiindcă nu-ți permiți să pierzi banii pe un transplant. Ar trebui să ne facem dotări speciale, să avem niște avize speciale, doctorii să aibă competențe, pentru că nu ne mai jucăm acum cu malpraxis-ul”.

Dr. Marian Stamate, medic ORL, Spitalul Colțea: „E puțin straniu pentru că există alte clinici ale spitalului care au putut interna copii de 16 ani și chiar au internați copiii în momentul de față pentru alte patologii”.

Disperați că pierd implantul de care depinde auzul copiilor, părinții au făcut petiții și la Ministerul Sănătății. După ce ministrul Vlad Voiculescu a mers la spital, au aflat că vor fi totuși operați, dar în altă parte.

Potrivit conducerii de la Colțea, toate dispozitivele care ar fi urmat să le fie implantate copiilor aici au fost deja transferate la Spitalul Marie Curie. Toți cei cinci pacienți minori vor fi operați acolo în următoarele săptămâni.

Autor

Citește și