Un nou tip de înșelăciune cu certificate verzi. Avertismentul polițiștilor

Publicat: 06 10. 2021, 13:12

Polițiștii atrag atenția cu privire la apariția unui nou tip de înşelăciune cu certificate verzi false.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au anunțat că persoane necunoscute creează pe aplicaţiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conţin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. şi postează anunţuri de vânzare de certificate COVID-19.

Ulterior, cei care vor să cumpere astfel de documente falsificate intră în discuţii cu ofertantul prin conversaţii scrise, private şi îşi transmit datele de identificare pentru completarea aşa-zisului certificat. Acestora le este solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică.

„Plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicaţia PayPal, fiind oferite instrucţiuni precise de plată şi codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului. Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum şi ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunţă la tranzacţie”, au transmis poliţiştii.

După ce a fost efectuată plata, vânzătorul nu mai răspunde la mesaje și blochează conversațiile.

acest tip de înşelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicaţiile securizate de comunicare şi de plată, precum şi de reticenţa persoanelor înşelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală.

Anchetatorii fac cercetări pentru identificarea persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Pacient COVID decedat la spital, după ce a folosit un certificat fals de vaccinare. Avertismentul unui medic ATI din Sibiu

Unul dintre pacienţii care au decedat în Secţia de ATI-COVID a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Sibiu a fost un tânăr care, înainte să piardă lupta cu boala, le-a mărturisit medicilor că el are un certificat de vaccinare, dar de fapt nu s-a imunizat.

Coordonatoarea secţiei ATI, dr. Ioana Codru, a declarat pentru Agerpres că, la începutul Valului 4, mulți pacienți COVID i-au mărturisit că au circulat prin Europa cu certificate de vaccinare false. Unul dintre ei a murit.

„Pacienţii au recunoscut asta, ne-au spus-o ei spontan. (…) Am avut un pacient (cu certificat fals de vaccinare – n.r.) care a şi murit din păcate şi era şi tânăr. Nu ştiu despre cine e vorba sau cum au fost obţinute aceste certificate, dar (cei care oferă certificate false de vaccinare – n.r.) să inspire adânc şi să se gândească de două ori şi poate să se pună în locul familiilor acelora (care ajung la ATI – n.r.)”, a declarat medicul.