Un omagiu pentru EROII și foștii DEȚINUȚI politici. Turnul Unirii se constuiește la Suceava
Un turn al Unirii, de 21 de metri înălțime se construiește la Suceava, fiind unul dintre cele mai impozante monumente construite în Bucovina cu ocazia Centenarului. Acesta face parte dintr-un ansamblu de monumente, unice în țară prin arhitectură, care cuprind o biserică închinată Maicii Domnului, un muzeu și grupul statuar Sfinții Martiri Brancoveanu.
„Întreg ansamblul In Memoriam este dedicat eroilor, nu numai foștilor deținuți politici din fosta închisoare comunistă, astăzi Palatul de Justiție din Suceava care se află vis-a-vis. Am construit acest monument din respect nemărginit pentru eroii neamului și din iubire pentru țara mea. Aceste sentimente mi-au fost sădite încă din copilarie de familia tatălui meu care a trăit în Transilvania și care a luptat pentru propășirea idealului național. Bunicul meu, preotul Constantin Vârlan, a inființat prima parohie ortodoxă în Halmeu, suportând în 1940 acțiunile revanșarde ale locuitorilor maghiari. De multe ori, tata și surorile lui îmi spuneau că au supt românismul la sânul mamei lor. Astfel, m-am simțit dator să continui misiunea de recunoștință și dragoste pentru ceea ce suntem și va trebui să fim”, a declarat pentru MEDIAFAX preotul Viorel Ioan Vârlan, directorul fundației care se ocupă de turn.
Construcția turnului a început anul acesta, cu bani din donații, sponsorizări și sume de la buget, fiind realizate 30% din lucrări. Conducerea fundației vrea ca Turnul Unirii să fie inagurat anul viitor, pe 10 septembrie, data când la Saint Germain en Laye s-a recunoscut unirea Bucovinei cu Țara Mamă.
„Turnul este construit în proporție de 30%. El va avea 21 de metri înălțime, va avea trei fațete simbolizând Sfânta Treime și cele trei Țări Românești. Precum Sfânta Treime este unită și nedespărțită așa cele trei fațete reprezintă cele trei țări românești nedespărțite, având aceeași identitate, limbă și viitor comun. La bazele turnului s-a construit o capelă pentru slujbele de pomenire a eroilor, precum și un modern lumânărar în care să se aprindă lumina recunoștinței. În turla monumentului se vor pune trei clopote și o stație, care să vestească în fiecare zi, la ora 12, realizarea de veacuri a românilor și îndemnul de unire prin melodia
Construcția Ansambului Arhitectural In Momoria a început în anul 1996, după ce s-a hotărât ridicarea unui ansamblu lângă fostele gropi comune de lângă închisoarea politică de la Suceava.
„Ansamblul cuprinde o biserică închinată Maicii Domnului cu o pictură aparte, pardoseală unică prin cromatica sa și mozaicuri de o sensibilitate rară. Stranele bisericii sunt de asemenea unice, amintind de vechile jilțuri ale boierilor moldoveni. La subsol se află sala muzeu care are și destinație culturală. Tot în cadrul acestui ansamblu se află și grupul statuar Sfinții Martiri Brancoveanu a lui Ginete Santha, grup ce reprezintă familia marelui domnitor martir și care se află pe axa de apus a bisericii. Ea a fost amplasată în cadrul acesta, după ce, în 1992, Constantin Brancoveanu a fost canonizat împreună cu cei 4 fii ai săi și cu sfetnicul Ianache”, a mai spus preotul Viorel Ioan Vârlan.