Un ONG îi cere Procurorului General anchetă privind arhiva SIPA

Un ONG îi cere Procurorului General anchetă privind arhiva SIPA
Publicat: 25/05/2017, 14:49

„Nu credeti că este timpul să deschideti, totuși, un dosar penal cu privire la infracțiunile comise în legătura cu arhiva SIPA/DGPA? Nu credeți că trebuie să investigați felul în care s-a făcut/se face poliție politică în România, subiecții pasivi fiind magistrați? Nu credeți că trebuie să investigați felul în care s-a manipulat conținutul arhivei fostei SIPA (copieri, distrugeri, sustrageri, lipsa totală a documentelor de acces în arhivă pe o perioadă de 1 an și jumătate, respectiv între 26 ianuarie 2006 și 1 iunie 2007)? Nu credeți că sunteți dator să faceți lumină, din înalta demnitate publică pe care o aveți, pentru colegii magistrați? Și pentru justițiabilul român”, sunt întrebările pe care Centrul de Resurse Juridice le adresează procurorului general al României, Augustin Lazăr.

„CSAT nu vă poate ajuta pentru simplul motiv că nu poate face urmărire penală și nici să decidă dacă aceasta este oportună sau nu. Parchetul (independent) este deasupra acestui for administrativ, iar dumneavoastră sunteți în fruntea lui. Cred că un astfel de dosar, fie ne poate rupe definitiv de trecut, fie ne lasă în această mizerie morală”, mai precizează ONG-ul.

Ministerul Justiției a prezentat, joi lista celor care au avut acces în arhiva SIPA după desființarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite. Prima vizită pe care o prezintă ministerul este de pe 1 iunie 2007, fără a prezenta persoanele care au avut acces la documente de la începutul anului. În ceea ce privește anul anterior, ministerul susține că „din documentele pe care le deținem nu rezultă activitățile desfășurate în 2006”.

Cea mai recentă accesare a arhivei a avut loc pe data de 12 decembrie 2013, perioadă în care ministru al Justiției era Robert Cazanciuc. La acel moment au avut acces în arhivă Andronache Florian-Teodor, Ștef Marius, Oltenaș Adrian și Tiliban Nicolae. Florian Teodor Andronache a fost consilier al lui Rober Cazanciuc, care, potrivit declarațiilor de avere din 2013 și 2014, a fost ofițer al SRI. Marius Ștef, Tiliban Nicolae și Oltenaș Adrian activau la acel moment în cadrul ANP.

Serviciul Român de Informații susține, într-un răspuns la o solicitare MEDIAFAX, că fostul consilier al lui Robert Cazanciuc și ofițer SRI, Florian Andronache, a fost detașat la minister la cererea ministrului. Acesta a activat în calitate de consilier în perioada 2013-2015.

„Având în vedere atribuțiile de coordonare generală a activității și controlul măsurilor privitoare la protecția informatiilor clasificate ce îi revin potrivit legii, SRI a acordat, la cererea Ministerului Justiției, asistența de specialitate în domeniu prin nominalizare unui cadru cu expertiză în domeniu. Pe perioada desfășurării activității în cadrul Ministerului Justiției, relațiile de serviciu ale domnului Florian Andronache cu SRI au fost suspendate, în condițiile legii. În toată această perioadă, domnul Florian Andronache nu a beneficiat de niciun drept din partea SRI”, susține Serviciul Român de Informații într-un răspuns la o solicitare a MEDIAFAX.

Potrivit instituției, ofițerul a fost detașat la Ministerul Justiției în perioada 2013-2015. În ceea ce privește activitatea acestuia în prezent în cadrul SRI, instituția susține că nu poate furniza această informație.

În comunicarea făcută de Ministerul Justiției nu se precizează dacă vizitele au făcut repectând prevederile legale. „din documentele pe care le deținem nu rezultă activitățile desfășurate în 2006”, mai susține ministerul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Cum a apărut Pamela Anderson la ultimul eveniment. Fanii ei sunt uluiți: „Ce s-a întâmplat...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Accident teribil în Teleorman! Gabriela a murit la doar 40 de ani, după ce s-a...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Cât de potent este Alfred Bulai. Mărturii șocante din instanță
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Rapperul Sean „Diddy” Combs, dat în judecată de 120 de persoane: "Sunt răniți, speriați și...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Test de cultură generală. De ce cad frunzele toamna?