Ce are în comun un oraș din estul Ucrainei devastat de război cu orașul New York? – asta se întreabă jurnaliștii Euronews, care prezintă o situație unică pe glob.
Faptul că în localitatea Novhorodske nu există zgârie-nori, taxiuri galbene sau companii, nu i-a împiedicat pe localnici să liciteze pentru a-și schimba numele în New York.
O comisie parlamentară a aprobat schimbarea, dar acum trebuie să treacă de toți deputații pentru ca lucrurile să se întâmple.
Localitatea Ucraineană a fost fondată de coloniștii germani și localizată pentru prima dată pe hartă în 1846 cu numele de New York. A crescut prin oferirea de adăpost câtorva oameni, pentru ca mai apoi să devină centrul mai multor așezări germane.
Se spune că coloniștii erau foarte religioși și duceau o viață retrasă. Au avut propriile școli și s-au îmbogățit, producând alimente și utilaje agricole.
Germanii au început să părăsească Ucraina mai întâi după Revoluția Rusă și apoi, în timpul celui de-al doilea război mondial, când au fost forțați de sovietici.
Epoca postbelică și debutul războiului rece au dus la schimbarea numelui orașului. New York a devenit Novhorodske în 1951.
„Nu știm de ce s-a schimbat numele, dar credem că a fost din cauza situației politice din timpul Războiului Rece”, a spus Nadiya Gordiuk, profesor pentru copii cu nevoi speciale. „Nu putea rămâne numele New York”.
Această schimbare se speră că le va oferi un nou început și va ajuta la atragerea turiștilor.
Pe vremea coloniștilor germani, strada principală a fost numită Gartenstraße (strada Grădinii) și este vizibilă și astăzi, având mai multe case vechi de cărămidă, o veche fabrică de hârtie și câteva clădiri vechi ale școlii din timpul coloniștilor germani. Acestea sunt atracțiile cu care localnicii speră să atragă vizitatori.