Un pilot din Bacău diagnosticat cu malarie a murit la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală
Vasile Bibire avea 46 de ani și era pilot de încercare la Aerostar SA Bacău și fondatorul unei școli de pilotaj în comuna Mărgineni. Conform presei locale, pilotul avea 810 ore de zbor pe MiG 21, 200 de ore în școală și 620 de ore de zbor pe avioane ultraușoare.
Pilotul a fost adus, pe 7 iulie, la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale «Victor Babeș» din Capitală, fiind transferat cu un elicopter SMURD de la Spitalul Județean Bacău .
Corneliu Popescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș”, a precizat, pe 7 iulie, pentru MEDIAFAX că 99 la sută din cazurile de malarie internate în unitatea sanitară vin din Africa.
„Rata de supraviețuire în ultimii ani a fost de sută la sută, sigur că depinde de momentul în care este depistată boala și stadiul acesteia. Noi avem tratamente pentru aceste cazuri, fiind singurul spital de boli tropicale din România. Tratamentele administrate în unitatea sanitară sunt identice cu cele folosite în toate țările lumii”, declara directorul medical.
Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Bacău, pilotul de aviație a ajuns în stare gravă la unitatea medicală în cursul serii de 6 iulie, după ce a stat acasă cinci zile cu febră și o stare generală de rău.
În urma investigațiilor de specialitate făcute, medicii au constatat că bărbatul avea o insuficiență hepato-renală și trombocitopenie, fiind suspect, într-o primă fază, de meningo-encefalită.
„Ținând cont de contextul în care pacientul a ajuns la spital și de faptul că era pilot de aviație și venea din Mozambic, s-au făcut analize pentru o suspiciune de malarie. Totodată, medicul infecționist a luat legătura cu specialiștii Spitalului «Dr. Victor Babeș» București, obținând acordul unui transfer la această unitate medicală specializată în tratarea maladiile tropicale”, a declarat, pe 7 iulie, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SJU Bacău, Mirela Romaneț.
Malaria este o boală infecțioasă des întâlnită în zonele tropicale și subtropicale, care se manifestă prin febră aparută la șapte zile de la prima posibilă expunere. Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului anofel.