Prima pagină » Știri » Un polițist clujean cere premierului și președintelui să fie eutanasiat de Ziua Națională

Un polițist clujean cere premierului și președintelui să fie eutanasiat de Ziua Națională

Un polițist clujean cere premierului și președintelui să fie eutanasiat de Ziua Națională
Polițistul clujean Sever Legian cere într-un memoriu adresat premierului Victor Ponta și președintelui Traian Băsescu, în care acuză Poliția Județeană Cluj de abuzuri în ultimii patru ani, să fie eutanasiat în centrul Clujului de Ziua Națională, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Polițistul clujean Sever Legian cere într-un memoriu adresat premierului Victor Ponta și președintelui Traian Băsescu, în care acuză Poliția Județeană Cluj de abuzuri în ultimii patru ani, să fie eutanasiat în centrul Clujului de Ziua Națională, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sever Legian, agent la Poliția Transporturi Cluj, a scris un memoriu pe care l-a trimis, duminică, premierului Victor Ponta și președintelui Traian Băsescu, în care reclamă abuzuri ale Poliției Județene Cluj, în urma unui conflict pe care încerca să-l aplaneze în iulie 2009, când a fost tăiat la o mână de un cetățean sirian Khairat Chikhess, în timpul unei acțiuni de executare silită a firmei acestuia.

În memoriul adresat premierului și președintelui, Legian cere atât anchetarea persoanelor vinovate pentru cele întâmplate în iulie 2009, cât și aprobarea „eutanasierii” sale de Ziua Națională, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

„Prin prezentul memoriu vă solicit să-mi aprobați eutanasierea în 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, unde să vadă toți clujenii unde ajunge un polițist care și-a făcut datoria punându-și viața în pericol pentru a salva viața unui om. Persoanele care vor vedea acel eveniment își vor da seama că trăiesc într-o țară în care nu mai ai voie nici măcar să-ți faci datoria la seviciu, deoarece ulterior poți fi pedepsit de șefi, iar aceștia nu vor fi găsiți vinovați niciodată, deoarece în țara noastră nu mai funcționează nicio instituție a statului. Timp de patru-cinci ani nimeni nu mi-a făcut dreptate, nu s-a luat nicio măsură împotriva celor vinovați, deși către Ministerul Afacerilor Interne am făcut mai multe memorii, dar răspunsul a fost întotdeauna același: nu este nimeni vinovat”, spune Legian în memoriul său.

Sever Legian îi solicită premierului Victor Ponta și președintelui Traian Băsescu să ia măsurile care se impun împotriva celor vinovați, pentru abuzurile care susține că s-ar fi făcut asupra sa.

„Memorii am trimis președintelui României, prim-ministrului, Camerei Deputaților și Senatului, dar, din păcate, nu a luat nimeni legătură cu mine, iar memoriile au fost trimise la Ministerul Afacerilor Interne, de unde voi primi același răspuns pe care l-am mai primit de cinci-șase ori. În cursul anului 2013 am fost de mai multe ori la MAI, unde am solicitat atât în scris, cât și verbal, să ia măsurile corespunzatoare împotriva celor vinovați și să-mi comunice cine îmi restuie sumele cheltuite în instanță ca urmare a ultrajului neînregistrat. Solicit să luați măsurile care se impun împotriva celor vinovați, pentru abuzurile care s-au făcut asupra mea în acești patru ani și jumătate pentru simplul fapt că mi-am facut datoria. Pot să trimit toate documentele doveditoare la tot ce am scris”, mai scrie Legian în memoriu.

În iulie 2009, Sever Legian era angajat la Secția de Poliție nr.1 Cluj-Napoca și, în timp ce executa serviciul de siguranță publică și patrulare pe raza secției, a fost trimis de către dispecerul de serviciu să aplaneze un scandal izbucnit în cadrul unui proces de executare silită a bunurilor unei firme.

„Un cetățean sirian care nu își plătise ratele de leasing era executat silit și nu a vrut să se legitimeze. A vorbit la telefon cu șeful Secției de Poliție nr. 1, comisar șef Liviu Crișan, care i-a spus să nu se legitimeze. Eu am primit ordin prin telefon de la șeful Secției nr. 1 să plec de la fața locului și am rămas în fața porții firmei. La un moment dat, cetățeanul sirian a ieșit cu un cuțit și s-a năpustit spre unul dintre cei care făceau executarea silită, iar eu am intervenit pentru a-l dezarma, dar am fost tăiat la încheietura mâinii”, spunea atunci Legian.

Polițistul mai susținea că la locul incidentului ar fi ajuns și comisarul șef Liviu Crișan, care ar fi șters cuțitul de sânge și l-ar fi aruncat în altă parte.

„Am depus plângere penală împotriva cetățeanului sirian pentru ultraj și împotriva șefului Secției de Poliție nr. 1, Liviu Crișan, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului și conflict de interese. Învățat de cineva din cadrul Poliției, cetățeanul sirian a depus împotriva mea o plângere penală pentru abuz în serviciu”, mai spunea polițistul.

Legian mai afirma că a solicitat mutarea într-un alt post, toate demersurile sale fiind respinse de către conducerea Poliției Cluj-Napoca.

El menționa, totodată, că a fost obligat de conducerea IPJ Cluj să intre într-un program de asistență psihologică pentru șase luni, care s-a prelungit la un an și șase luni, dar și să se interneze la Secția de Psihiatrie a Spitalului Militar Cluj.

Ulterior, Legian afirma că a câștigat procesul de ultraj cu cetățeanul sirian și a câștigat daune materiale și morale 15.000 de lei și 6.000 de lei cheltuieli de judecată, bani pe care nu i-a obținut din cauză că sirianul nu are bani și niciun bun pe numele său.

El preciza că, în aceste condiții, a dat în judecată Poliția Cluj pentru abuzurile la care a fost suspus de conducerea instituției, cerând despăgubiri, însă a pierdut procesul la Judecătoria Cluj-Napoca. Sentința în procesul dintre Legian și IPJ Cluj nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. Sever Legian a protestat în luna aprilie, în fața Judecătoriei, intrând în greva foamei.

Legian susținea că IPJ Cluj ar fi trebuit să se judece cu cetățeanul sirian, iar el să fie doar partea vătămată.

Legian a spus că este în Poliție din anul 1992 și că nu a avut nicio abatere. El a fost transferat de la Secția 1 la Poliția Transporturi Cluj în 2011.

Polițistul a mai protestat și în anii trecuți. În februarie 2011, el a intrat în greva foamei și a reclamat „abuzurile” la care ar fi fost supus de către conducerea Poliției municipiului Cluj-Napoca, el susținând că i s-a ridicat dreptul de port-armă și de a patrula pe străzi fără a i se explica motivele.

În noiembrie 2012, el a protestat în fața Centrului Medical al Poliției Județene Cluj, față de „abuzurile” unui medic de familie care ar fi refuzat să îi elibereze fișa medicală în original pentru a putea fi tratat de alt medic.